Előfizetői tartalom

Szokatlan helyen hozhat ma szokatlan döntést az Európai Központi Bank

Hosszú idő után a mai lehet az első olyan kamatdöntő ülés, amelyen az EKB nem fogja megemelni a kamatokat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a jegybanki szigor végéhez közeledünk: a jegybank a várakozások szerint tartósan magas kamatokat ígér majd, de szóba kerülhet a mennyiségi szigorítás és a kötelező tartalékráta emelése is. Mindez Athénban, a jegybank ma ugyanis szokásától eltérően nem Frankfurtban ülésezik.

Rendkívüli módon ma nem Frankfurtban, hanem Athénban ülnek össze az Európai Központi Bank döntéshozói a kamatdöntő ülésükön. A jegybank 2022 nyara óta, tehát már több mint egy éve szigorít, az irányadó kamatot az akkori -0,5%-ól mára 4%-ra emelték, ez az EKB történetének eddigi legszigorúbb kamatemelési ciklusa.

A várakozások szerint a jegybank nem fog ma tovább emelni, és a későbbiekben sem várható további kamatemelés a piac vélekedése szerint: mind az inflációs, mind a gazdasági kilátások a kamatok magas szinten tartását indokolják. A dezinfláció továbbra is kitart, szeptemberben az áremelkedés mértéke sokkal kisebb volt a vártnál. Az előző havi 5,2%-ról 4,3%-ra mérséklődött az éves infláció, a maginfláció 4,5%-ra esett 5,3%-ról. A jegybank inflációs céljától (2%) ez még messze van, de a folyamatok kedvezőnek tűnnek.

A dezinflációt támogatja a gazdaság gyenge teljesítménye is. A téli energiaválság visszafogta a gazdaságot, az eurózóna lassan egy éve stagnál. Noha országonként eltérő képet látunk, a legtöbb ország stagnálás körüli teljesítményt produkál.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés