Előfizetői tartalom

Jó ötlet vagy öngyilkosság beszélni a munkahelyünkön a mentális problémáinkról?

Magyarországon az érzelmi vagy mentális problémákkal küzdők háromnegyede nem kap segítséget szakembertől, miközben továbbra is az európai toplista éllovasai között vagyunk az öngyilkosok arányát tekintve. Mikor és hogyan jelezzük a munkahelyünkön, ha mentális nehézségekkel teli időszakba kerültünk?

Magyarországon százból 56 ember az elmúlt tizenkét hónap során küzdött valamilyen érzelmi vagy pszichoszociális problémával, és tapasztalt magán például depressziós vagy szorongásos tüneteket - derült ki az Eurobarométer napokban közzétett felméréséből. Az említett mentális egészségügyi problémákkal küzdők háromnegyede nem kapott segítséget szakembertől. Összehasonlításképpen, Európában ugyanez az arány 54%.

Pedig tízből kilenc európai (89%, Magyarországon 92%) szerint a mentális egészség előmozdítása ugyanolyan fontos, mint a fizikai egészség védelme. Azzal az állítással viszont, hogy a mentális egészségügyi zavarokkal küzdők ugyanolyan szintű ellátásban részesülnek, mint a valamilyen fizikai betegségben szenvedők, csak az emberek kevesebb mint fele ért egyet.

Nem sokkal jobb a helyzet a fiatalok körében sem. A magyar felsőoktatási hallgatók valamivel több mint fele küzd enyhe vagy közepesen súlyos lelki problémákkal

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés