Előfizetői tartalom

Tényleg készen áll Budapest egy olimpiára? Még így is több ezermilliárdba kerülne

Az augusztusi atlétikai világbajnokság után többen felvetették, hogy Budapest készen állna a 2036-os nyári olimpia megrendezésére: az ehhez szükséges sportlétesítmények jelentős része mostanra megépült. Ugyanakkor egy olimpia megrendezése nem csak a stadionokról és sportcsarnokokról szól, az infrastruktúra terén például jóval kisebb az előrelépés a lefújt 2024-es pályázathoz képest. Összesítésünk szerint még így is több ezer milliárd forintot emésztene fel a rendezés, aminek egy részére persze lehet azt mondani, hogy olimpia nélkül is szükséges beruházás lenne, de az elmúlt hat-hét évben már láthattuk, mennyire fontosak ezek valójában. Egyelőre hivatalosan nincs szó újabb magyar pályázatról, legfeljebb ötletszinten merült fel a téma.

2017 után megint olimpiáról álmodik Budapest Augusztusban atlétikai világbajnokságot rendezett Budapest, amit a nyári olimpia és a futball-vb után a harmadik legnagyobb sporteseménynek szoktak nevezni. A sikeres világbajnokság után nem véletlen, hogy újra felvetődött egy olimpiarendezés lehetősége. Erre azonban reálisan legkorábban 2036-ban lehet esélyünk, hiszen a 2024-es eseményt Párizs, a 2028-ast Los Angeles kapta meg, 2032-ben pedig Brisbane rendezheti az eseményt. Még a 2036-os olimpiát sem biztos, hogy „visszahozzák” Európába; egyelőre Mexikó, Indonézia és Törökország nyújtott be hivatalos pályázatot. Európából szóba került még az olasz, dán vagy német rendezés, de a lengyelek is bejelentkeztek. Emellett Egyiptom első afrikai országként kacérkodik a rendezéssel, de a rajtvonalra állhat India, Kína vagy Katar is. A hagyományos „vetésforgó” alapján Brisbane után egy ázsiai olimpiára viszonylag kicsi az esély, ez rontja Indonézia kilátásait, míg Mexikó ellen az szólhat, hogy 2028-ban Los Angeles rendez. Így reális esély nyílhat egy újabb európai helyszínre, amiért akár Budapest is versenybe szállhat.

Arról egyelőre nincs hivatalos döntés, mikor választhatják ki a helyszínt. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke annyit nyilatkozott, hogy a 2036-os rendező kiválasztása már az utódjára marad. Bach mandátuma 2025-ben jár le, vagyis a jelek szerint azt követően születhet döntés, de a napokban már arról is lehetett hallani, hogy Bach még egy ciklusra elnök maradna. Addig a NOB igyekszik felmérni a jelentkezőket, és egy szűkebb kört kiválasztani, akikkel megkezdik az egyeztetéseket.

Magyarországon egyelőre nincs szó hivatalos olimpiai pályázatról 2036 esetében sem, legfeljebb pletykaszinten került szóba, hogy újra meg lehetne próbálni. A fentiekből az látszik, hogy valószínűleg csak évek múlva lesz döntés a helyszínről. Korábban volt egy olyan íratlan szabály a NOB-on belül, hogy nagyjából hét évvel az esemény előtt szavaznak a rendezőről, de azóta átálltak arra, hogy több rendezőt jelentenek be egyszerre. Látszik, hogy vannak már érdeklődők, vagyis

fontos lenne, hogy minél előbb hivatalos döntés szülessen, ha Budapest valóban pályázni akar – néhány ország ugyanis már most előnyben van.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés