Előfizetői tartalom

Lesújtó számok érkeztek Magyarországról: messze vagyunk a nyugati országoktól

A felnőttek (25-64 évesek) mintegy 8%-a vett részt valamilyen oktatásban, képzésben Magyarországon egy tavalyi felmérést megelőző négy hétben, ami elmarad a közel 12%-os uniós átlagtól – derül ki az Eurostat adataiból. Az országos mutató mellett egyik magyarországi régióban sem éri el az EU-átlagot az oktatásban, képzésben résztvevő 25-64 évesek aránya. Az EU 2030-ra vonatkozó célkitűzése szerint ezen korosztály legalább 60%-ának kellene évente felnőttképzési, -oktatási programban részt vennie. Ettől a céltól még a tavalyi adatok szerint legmagasabb uniós mutatóval bíró stockholmi régió (38,1%) is jócskán elmarad, igaz utóbbi ráta a felmérést megelőző négy hét adatait tükrözi, míg az uniós célkitűzés 12 hónapos időszakra vonatkozik.

Tavaly az EU-ban a 25-64 éves korosztály 11,9%-a vett részt valamilyen oktatásban, illetve képzésben a felmérést megelőző négy hétben – közölte az Eurostat. Az EU statisztikai hivatala régiókra lebontva adta közre a felnőttképzésben, -oktatásban résztvevő arányát. A 242 európai uniós régió közül 240 régióban állnak rendelkezésre ilyen adatok (Franciaország egyik tengerentúli megyéjének (Mayotte) és a görögországi Ionia Nisia régió adatait nem tartalmazza az EU-s statisztika).

Összességében megállapítható, hogy jellemzően nyugat-európai országok régióiban magasabb az oktatásban, képzésben résztvevő felnőttek aránya, és főként kelet-európai országok régióiban alacsony a mutató.

A közel 12 %-os uniós átlag mutatóval azonos vagy annál magasabb ráta mutatható ki 96 európai régióban. Ezek közé tartozik Dánia, Spanyolország, Hollandia, Ausztria, Szlovénia, Finnország és Svédország összes régiója, valamint Észtország, Luxemburg és Málta (utóbbi országok egy-egy régiónak felelnek meg).

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés