Előfizetői tartalom

Mekkorát nőnek a bérek Magyarországon? Keserű pirulát kell lenyelni a dolgozóknak

Jövőre 10% körüli béremelkedés várható Magyarországon, ami lassabb ütem, mint az idei, 15%-os növekedés. A bérek kisebb mértékű emelkedésének nyilván nem örülnek a dolgozók, de a jó hír az, hogy az infláció 2024-ben harmada lehet az ideinek, aminek hatására újra nőhetnek a reálkeresetek. Elemzők szerint azonban komoly kockázatok azonosíthatók, így benne van a pakliban az inflációs meglepetés.

A bérek értéknek egy évig tartó csökkenése szakadt meg szeptemberben, miután az infláció végre alacsonyabb volt, mint a béremelkedési ütem. Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy több pénzt tudnak költeni az emberek, hiszen a bérek évente általában csak egyszer emelkednek. Egészen 2024-ig biztosan várni kell arra, hogy újra élénküljön a fogyasztás, a fizetések ugyanis csak a jövő év elején emelkednek.

Jövőre 10-12%-os nominális béremelkedésre számítunk nemzetgazdasági szinten

– mondta a Portfoliónak Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető közgazdásza. Hozzátette, hogy a minimálbér-, illetve a szakképzett minimálbér emelésének mértéke fontos kiindulópont lesz mindenképpen. Erről folyamatosan egyeztetnek a munkaadók és a munkavállalók, úgy tűnik, hogy a minimálbér 15%-kal, míg a bérminimum 10%-kal nőhet.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés