Előfizetői tartalom

Itt a bizonyíték: eszméletlenül sokat dolgoznak a magyarok

A teljes állásban dolgozók esetében az éves munkaórák átlagos száma Észtország mellett Magyarországon volt a legmagasabb tavaly az EU-ban, ha a heti munkaórák maximálisan megengedett számát összevetjük az egy évre minimálisan járó szabadságnapok, illetve a munkaszüneti napok számával – derül ki az Eurofound jelentéséből. Eszerint 2022-ben átlagosan 1856 órát – 8 órás munkanappal számolva 232 napot – dolgoztak a magyarok, miközben az EU-ban átlagosan 1714 órát tett ki a munkaórák száma tavaly, vagyis éves szinten közel 18 munkanappal kevesebbet dolgoztak átlagosan az unióban a magyar munkavállalókhoz képest.

Közzétette a munkaidő EU-tagállamokban történő szabályozásának aktuális kérdéseit elemző, kétévente megjelenő friss jelentését az Eurofound. A szociális, foglalkoztatási és munkaügyi kérdésekkel foglalkozó uniós ügynökség kiadványa többek között az éves munkaórák számában is összehasonlította az EU tagállamait. Bár az egyes országokra jellemző átlagos munkaidőt gyakran napi vagy heti szinten fejezik ki, azonban átfogóbb képet kapunk, ha éves szinten vizsgáljuk meg a munkaórák számát, aminél figyelembe lehet venni az egy éves időszakra minimálisan garantált szabadságnapok, valamint a munkaszüneti napok számát is, amelyek országonként eltérőek.

Magyarország rekorder

Az Eurofound által végzett elemzés szerint

egy teljes állásban dolgozó munkavállalónak az EU-n belül átlagosan Magyarországon, illetve Észtországban kellett a legtöbbet dolgoznia tavaly.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés