varga mihály pénzügyminiszter adócsomag kettős adóztatás
Gazdaság

Vallott a magyar kormány, hova vezet az amerikai büntetőintézkedés

Szabó Dániel
Beérett az amerikai bosszúintézkedés, amelyet Washington még azért rendelt el, mert tavaly nyáron a magyar kormány megvétózta a multinacionális cégekre kivetett globális minimumadót. A Magyarország és az Egyesült Államok Kormánya között 1979-ben aláírt kettős adóztatás elkerüléséről és az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról szóló egyezmény hatályon kívül helyezésével új szabályok lépnek életbe a külföldről származó jövedelmek adózásában. Bár végül az Orbán-kormány most a minimumadó tervezetét is a parlament elé terjeszti, az amerikai válaszlépés miatt a magyar adórendszer alapjait érintő változásokra kényszerül a kormány.

Mint ismert, tavaly júliusban jelentette be az Egyesült Államok, hogy miután Magyarország megvétózta a globális minimumadó bevezetéséről szóló EU-s direktíva elfogadását, felmondja az 1979 óta fennálló, a kettős adóztatás elkerülését biztosító rendeletet.

NOHA A MAGYAR KORMÁNY AZÓTA MEGSZAVAZTA AZ UNIÓS TERVEZETET, az egyezményt nem újították meg, új sem lép a helyébe.

Most ráadásul felkerült a parlament a honlapjára egyszerre két adóügyi törvény is: az első éppen a korábban hevesen bírált minimumadó bevezetésének részleteit tisztázó jogszabályváltoztatás, a másik pedig az általános őszi adócsomag, amely már a vétózás miatt Magyarországra kivetett szankció hatásait is kezeli több más módosítás mellett.

Számos tételnél készülhetnek változásra az adózók

Az új szabályozás értelmében a magyar adózók külföldről származó jövedelmük után fizetett adót beszámíthatják a magyar adóalapba. Ez az előzőleg hatályos kettős adóztatási egyezmény megszűnése miatt szükséges változás, amely lehetővé teszi a külföldön megfizetett adók csökkentését a magyar adókötelezettség alapján.

A változásokkal együtt a magyar adózóknak lehetőségük van arra, hogy az olyan külföldről származó jövedelem után fizetett adót beszámítsák, amely a jövedelemszerzés helye szerinti államban adókötelezettség alá esik. Ezen összeg az adókötelezettség alapját képező jövedelem 90 százalékát kiteheti, de nem haladhatja meg az adó mértékével meghatározott adó összegét.

Azt is tisztázzák, hogy a nemzetközi szerződés hiányában nem vehető figyelembe külföldön megfizetett jövedelemadó azon jövedelmet terhelő adóval szemben, amely esetében a jövedelemszerzés helye belföld. Továbbá nem vehető figyelembe a jövedelemszerzés helye szerinti államban megfizetett jövedelemadóként az az összeg, amely törvény, nemzetközi szerződés rendelkezése vagy külföldi jog alapján a jövedelemután fizetett adó összegéből a magánszemély részére visszajár.

Fontos részlet, hogy a forrásnál levont adók tekintetében a legkésőbb 2023. december 31-én fizetett vagy beszámított összegekre, az egyéb adók tekintetében a legkésőbb 2023. december 31-én záruló adózási időszakokra még érvényesek a kétoldalú adómegállapodás szabályai.

Az új rendelkezések kimondják, hogy az alacsony adókulcsú országokból, például az OECD tagállamokból származó értékpapírok kamatainak és osztalékainak egy része nem adózik Magyarországon. Azokra az értékpapírokra, amelyek megszerzésére külföldi jövedelem után fizetett adóként nem kell adót fizetni, az árfolyamnyereségből származó jövedelemre vonatkozó rendelkezések is alkalmazandók.

Sokaknak nagyon fájni fognak az új adók

A befektetéseknél – például az osztalék esetében – jelentősen emelkednek az érintett magyar magánszemélyek adóterhei az egyezmény felmondása miatt. Mint azt még tavasszal Fajcsák Gábor, az RSM Hungary partnere, az Adóüzletág vezetője a Portfolio-nak elmondta, az adómegállapodás eddig azt tartalmazta, hogy az Egyesült Államokban maximum 15 százalék forrásadót vethetnek ki, hogyha egy magyar illetőségű személy felé történik kifizetés.

Januártól viszont ez megszűnik, innentől kezdve az amerikai szabályok szerint az osztalék esetén 30 százalék adót vetnek ki, Magyarországon pedig bejön az Szja-törvény azon szabálya, hogy ugyan figyelembe lehet venni az osztalék után külföldön levont adót, de 5 százalék adót mindenképp meg kell fizetni.

Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy jelen állás szerint 2023 után a jelenlegi 15 százalékról. 35 százalékra emelkedik az USA-ból származó osztalék személyi jövedelemadóterhe.

Mint azt Fajcsák Gábor ismertette, a kamatfizetéseknél is lesz változás. Eddig az Egyesült Államokból származó kamat az egyezmény alapján kizárólag Magyarországon volt adóköteles, méghozzá 15 százalékos adómértékkel. Jövő évtől azonban mindkét országban adóztatható lesz. Az Egyesült Államokban a kamaton szintén 30 százalék forrásadó van, valamint ebben az esetben is is további 5 százalékot kell itthon kifizetni.

A magyar kormány tárgyalna, de Washington szóba sem áll vele

A magyar kormány már többször kezdeményezte, hogy tárgyalják újra az Egyesült Államokkal a felmondott a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt, de Washington nem reagált a kérésre. Pedig tavasz óta már többször jelezte a hajlandóságát: áprilisban még Szijjártó Péter külügyminiszter az AmCham budapesti fórumán beszélt arról, hogy nyitottak lennének a helyzet kezelésére.

Legutóbb pedig októberben Varga Mihály pénzügyminiszter az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács (USHBC) ülésén beszélt arról, hogy Magyarország nyitott egy új magyar-amerikai megállapodásra a kettős adóztatás elkerüléséről. Azonban a Portfolio tudomása szerint azóta sem reagált a kormány megkereséseire a washingtoni vezetés, de azt amerikai forrásokból is tudjuk, hogy érkeztek erre vonatkozó jelzések Budapestről.

Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszter a 2024-es költségvetési törvényjavaslatról és annak tárgyalási rendjérõl tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2023. május 30-án. A jövõ évi büdzsé fókuszában a rezsivédelem és a honvédelem megerõsítése áll. A fotó forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán

budapest-kelebia
tőzsde
zelenszkij-orban
gyemant-oroszorszag-ekszer-szankcio
nav nemzeti ado- es vamhivatal
grönland
orosz útlevél stock
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
gyemant-oroszorszag-ekszer-szankcio