Előfizetői tartalom

Egy mondat mindent megváltoztatott: a semmiből jött az erő, ami magával rántotta a forintot is

Egészen múlt szerdáig a vártnál erősebb gazdaságot mutató adatok izzasztották meg a befektetőket az USA-ban, a piaci aggodalom nyomást helyezett a részvényekre, megakadályozta a forint erősödését is. Jerome Powell múlt heti szavai viszont mindent megváltoztattak, azóta teljesen más szemüvegen keresztül kell nézni az amerikai gazdaságot. Máshogy nézik a befektetők, ez látszik az árazásokon idehaza is: a forint 3 havi csúcsra erősödött. Ehhez mindössze egy mondatra volt szükség Powelltől: a jegybankelnök azt állította, hogy az amerikai gazdaság valójában nem erős, hanem relatíve gyenge. Ez nem a valóság átrajzolása: olyan közgazdasági érvelés áll mögötte, aminek súlyáról az általa kiváltott piacmozgás is sokat elárul. De hogy igaza van-e a jegybankelnök, az egyáltalán nem biztos. Csak ezért tehát ne rohanjunk a virtuális brókerünkhöz részvényeket vásárolni.

Túlságosan erős az amerikai gazdaság, és ez a jelenlegi helyzetben kifejezetten aggasztó – írtuk múlt szerdán, a Fed kamatdöntése előtt néhány órával. Akkor sokan gondolták így: a gazdaság túlhevültségének jeleire (más okokkal együtt) nyomás alá kerültek a tőkepiacok, az amerikai hosszú lejáratú kötvények hozamai 17 éves csúcsra nőttek, a részvénypiacok estek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés