Előfizetői tartalom

Jövőre jöhet a fekete leves a kínai gazdaságban, 9000 milliárd dolláros válság vár kitörésre

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 5%-ról 5,4%-ra javította Kína 2023-as bruttó hazai termék (GDP) növekedési előrejelzését, a Covid-19 utáni erőteljes fellendülésre hivatkozva. De a pozitív kilátás mellett az IMF jövőre, vagyis 2024-ben a világ második legnagyobb gazdaságának lassulására számít, a GDP növekedése 4,6%-ra visszaeshet. A csökkenő növekedési kilátásokat a kínai ingatlanszektor tartós gyengeségének és a visszafogott külső keresletnek tulajdonítják, olyan tényezőknek, amelyek hatással lehetnek a nemzet gazdasági pályájára.

Az IMF 2023-ra vonatkozó optimista előrejelzése azzal függ össze, hogy Kína nemrégiben jóváhagyta az 1 billió jüan (137 milliárd dollár) értékű államkötvény-kibocsátást, és engedélyezte a helyi önkormányzatoknak, hogy 2024-es kötvénykvótáik egy részét előrehozzák, ami a gazdaság megerősítését célozza. Ezen erőfeszítések ellenére továbbra is vannak kihívások...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés