Előfizetői tartalom

Nehézség támadt a hulladékkoncesszióval, az EU-hoz fordul a kormány halasztásért

A kormány eredetileg azzal az elképzeléssel adta koncesszióba a hazai hulladékpiac jelentős részét a Molnak, hogy javítsák a hulladékhasznosítási arányokat. Azonban egy konferencián a MOHU, a hulladékgazdálkodásért felelős leányvállalat vezetője elismerte, hogy a helyzet rosszabb, mint a koncesszió megkötése előtt, és az adóhivatal is hanyatló trendről számolt be. Az Energiaügyi Minisztérium már készül a beadvánnyal, amelyben derogációt kérnének az Európai Uniótól, mert jelenleg úgy néz ki, hogy 2030-ig sem fogják elérni a 2025-ös célokat – tudta meg a Szabad Európa. A MOHU szerint egy jogi szabályozás miatt látszódnak csak nehézségek.

A portál szerint a hazai hulladékgazdálkodási tervben szereplő célszámokat nem sikerült teljesíteni: az eredeti célkitűzések szerint 2025-re a települési hulladék újrahasználatra való előkészítésére és újrafeldolgozására 55 százalékos arányt vállalt a magyar kormány, 2030-ra pedig 60 százalékot. Azonban a derogációs célszám mindkét időpontban alacsonyabb, mint...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés