Apple logo
Gazdaság

Megunta az EU az adókerülést – Nagyot harapnának az almába

Portfolio
Régóta tart a háború az Apple és az Európai Unió között, a tét 13 milliárd euró. Brüsszel azzal vádolja az amerikai techcéget, hogy ennyit nem fizetett be az EU kasszájába. Az ügyben egyszer már nyert a kaliforniai vállalt, most azonban fordulat következhet – közölte a Bloomberg.

Az Apple Inc. és Írország újabb kihívással néz szembe az Európai Unió trösztellenes szabályozó hatóságával folytatott vitájukban, amely 13 milliárd eurós (14 milliárd dolláros) ír adóterhelésről szól.

Az EU néhány éve dötötte el, hogy átvizsgálja a gigavállalatoknak kínált különleges pénzügyi megállapodásokat a tagállamokban.

Giovanni Pitruzzella, az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka csütörtökön tanácsadói indítványban javasolta, hogy az Apple korábbi bírósági győzelmét úgy kellene tárgyalni. A bíróság várhatóan a következő hónapokban hozza meg kötelező érvényű ítéletét. Margrethe Vestager, az EU trösztellenes főnöke hatalmas amerikai felháborodást váltott ki döntésével, amikor 2016-ban bejelentette, hogy az Apple írországi adóügyi intézkedéseire összpontosít.

Az Apple-nek 2020-ban sikerült eredetileg felülbírálnia az EU döntését, miután a bírák az Európai Bizottság több hibáját is megállapították.

Ez a vereség súlyos csapás volt Vestager számára, aki az állami támogatásra vonatkozó szabályok alkalmazásával vizsgálja a vállalatok tagállamokkal kötött megállapodásait. Az EU ezen lépése jelentősen hozzájárult ahhoz az egész blokkra kiterjedő erőfeszítéshez, amelynek célja az adózási kiskapuk bezárása volt. Ezek tették lehetővé egyes multinacionális vállalatok számára, hogy legálisan kevesebb adót fizessenek Európában.

Címlapkép forrása: Smith Collection/Gado/Getty Images

m142 Himars-raketa-sorozatveto-raketacsapas
Fortepan/Tildy Istvánné
Patriot
elektromos auto e-tolto
rétvári bence egészségablak app
Tematikus PR cikk
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
havazás