Előfizetői tartalom

Egyre több a munkabaleset, Magyarország sem kivétel

Mintegy 3300 halálos munkahelyi baleset történt az EU-ban 2021-ben. Ezek közül 82 haláleset Magyarországon következett be – derül ki az Eurostat munkahelyi balesetekről szóló friss adataiból. Magyarország az uniós tagországok középmezőnyében található a 100 ezer foglalkoztatottra jutó halálos, illetve nem halálos, de legalább négynapos távolléttel járó munkabalesetek előfordulási arányában. A tagországok mutatóinak összehasonlítását azonban megnehezíti, hogy az egyes országokban eltérő arányban jelentik be hivatalosan a munkahelyi baleseteket. A balesetekkel leginkább sújtott ágazatnak az építőipar számít az EU-ban, az összes uniós munkahelyi haláleset több mint ötöde ebben az ágazatban történt 2021-ben.

Az EU-ban 2,88 millió olyan nem halálos kimenetelű munkabaleset történt 2021-ben, amelynél a munkavállalók legalább négy napot voltak távol a munkahelyüktől, ami 6%-kal (vagyis mintegy 150 ezerrel) több baleset 2020-hoz képest – derül ki az Eurostat jelentéséből. Ezt a növekedést valószínűleg részben az magyarázza, hogy 2020-ban, a koronavírus-járvány kitörésének évében a bevezetett lezárások miatt visszaesett a gazdasági aktivitás, ami a munkavállalók és a ledolgozott munkaórák számának csökkenését, és ezzel együtt a bejelentett munkahelyi balesetek számának visszaesését okozta. 2021-ben pedig a lezárások enyhítésével, megszüntetésével egyre többen tértek vissza munkahelyükre, nőtt a munkaórák és ezzel együtt a balesetek száma.

A legalább négynapos távolléttel járó baleseteket vizsgálták

A nem halálos munkahelyi balesetek között az Eurostat felmérésében csak olyan balesetek szerepelnek, amelyek miatt legalább négy napot van távol a munkahelyétől a munkavállaló. Miközben a nem halálos kimenetelű balesetek száma nőtt 2021-ben 2020-hoz képest, a halálos munkabalesetek száma (3.347) 11 esettel csökkent 2021-ben. Halálos balesetnek azokat nevezik az Eurostat felmérésében, amelyek a baleset után eltelt egy éven belül halálhoz vezetnek. 2021-ben így az összes baleset 0,1%-át tették ki a halálos balesetek. Összességében körülbelül 860 nem halálos balesetre jutott egy halálos az EU-ban.

Ha a hazai adatokat vizsgáljuk meg, akkor azt lehet látni, hogy

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés