adózás
Gazdaság

Fajsúlyos adóváltozásokra készülhetnek az egyéni vállalkozók

Szabó Dániel
Már tárgyalja a parlament a Pénzügyminisztérium legújabb adócsomagját, amely számos fontos változást hoz az egyéni vállalkozók számára, például törvényileg már nem úgy kezelik őket, mintha cégek lennének. A csak melléktevékenységként egyéni vállalkozást folytatók adóalapja a jövedelem 89 százaléka lenne a költségként el nem számolható szociális hozzájárulási adó miatt, cserébe szja-kedvezményeket is igénybe vehetnek majd. Változások jönnek az átalányadózásnál és az adótartozások nyilvántartásában is – ismertette a Portfolio-val Kiss Helga, az RSM Hungary adóüzletágának igazgatója.

Az adócsomag központi eleme az egyéni vállalkozók adózásának átalakítása. A tervezett változtatásokkal a célnak az egyéni vállalkozók „kvázi társaságként” történő adózásának megszüntetése szolgál a hivatalos indoklás szerint. Mint azt a szakértő elmondta, az új rendszerrel az egyéni vállalkozók adózása a jövőben igazodni fog az önálló tevékenységet folytatók adózási szabályaihoz.

„Ennek érdekében főszabály szerint vállalkozásból származó jövedelemnek a bevételek és a költségek különbözete minősülne, és az adóalap a jövedelem 89 százaléka lenne a költségként el nem számolható szocho miatt. Az így képződött adóalap az összevont adóalap része lesz, és így érvényesíthetővé válnak a különböző szja-kedvezmények is” – foglalta össze a szabályozás legfontosabb elemeit.

További egyszerűsítés, hogy a főfoglalkozású egyéni vállalkozók járulékalapja várhatóan a minimálbér lesz, de Kiss Helga felhívta rá a figyelmet, hogy a magasabb ellátás érdekében a magánszemélyek vállalhatnak ennél magasabb összeget is.

A másodfoglalkozású egyéni vállalkozóknak pedig a minimálbér 30 százaléka után kell majd járulékot fizetni, ha elfogadják a Pénzügyminisztérium javaslatát.

A tervezett módosítás szerint a társadalombiztosítási járulék alapja a minimálbér 30 százaléka lesz olyan egyéni vállalkozók esetében, akik legalább heti 36 órát meghaladó foglalkoztatással járó munkaviszonyban vannak, vagy a jogszabályban részletezett iskolai oktatás keretében tanulmányokat folytatnak.

„A változások értelmében többes jogviszonyban foglalkoztatott vállalkozóknak a kisadózó vállalkozások tételes adójának korábbi szabályaihoz hasonlóan minimum járulékot kell majd fizetniük” – hangsúlyozta az RSM Hungary adóüzletágának igazgatója.

Azok az egyéni vállalkozók, akik heti 36 órát meghaladó munkaviszonyban állnak vagy iskolai oktatás keretében tanulmányokat folytatnak, kötelesek lesznek a minimálbér 30 százaléka után havonta járulékot fizetni. Az egyszerűsített tételes költségelszámolás alapján számolt jövedelem után 15 százalék szja terheli majd őket.

Az átalányadózás választhatósága változatlan marad, és az adómentes rész jövedelme esetén az éves minimálbér felét meg nem haladó része továbbra is adómentes marad, az adómentes rész feletti jövedelmet az összevont adóalapba tartozó bevételeknél alkalmazott rendszerhez hasonlóan szintén 15 százalék szja terheli majd. Az egységes minimális járulék alapja a minimálbér lesz, és megszűnik a 112,5 százalékos szorzó

„A családi járulékkedvezmény az adómentes jövedelemrésszel egyező járulékalap után is érvényesíthető lesz” - tette hozzá Kiss Helga.

Változnak az adótartozásokra vonatkozó szabályok

Az adótartozások közzétételére vonatkozó információk értékhatára egységesen 100 millió forint lesz, és bizonyos adózói kör kikerül a közzététel alól. „Fontos megjegyezni, hogy az adótartozások nyilvántartására vonatkozó információk nem kerülnek leszűkítésre, csupán a természetes személyek esetében a közzétételi listára való felkerüléshez szükséges értékhatár változik meg” – tette hozzá az RSM Hungary adóüzletágának igazgatója.

A változtatások értelmében a vállalkozási tevékenységet végző természetes személyek kerülnek fel a nagy adótartozók listájára. Erre azok a csőd- vagy felszámolási eljárás vagy kényszertörlés alatt nem álló, vállalkozási tevékenységet végző jogi személyek vagy egyéb szervezetek kerülhetnek fel, akik

  • száznyolcvan napon keresztül folyamatosan fennálló,
  • az állami adó- és vámhatóságnál nyilvántartott túlfizetéssel csökkentett adótartozása,
  • összességében számítva a százmillió forintot meghaladja.

Változás még, hogy a hagyományos számsors és egyéb hasonló szerencsejátékokon elért nyeremények adómentessé válnak, ezzel ösztönözve a részvételt a lottó, kenó és puttó játékokban.

Ezek a változások komoly hatással lehetnek az adófizetők számára, és az üzleti környezet jelentős átalakulásával járhatnak. A részletes tervezet még parlamenti jóváhagyásra vár, de várhatóan már a jövő héten megszavazza őket az országgyűlés.

Címlapkép forrása: Steph Chambers/Getty Images

budapest-kelebia
tőzsde
zelenszkij-orban
gyemant-oroszorszag-ekszer-szankcio
nav nemzeti ado- es vamhivatal
grönland
orosz útlevél stock
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
gyemant-oroszorszag-ekszer-szankcio