Előfizetői tartalom

Leszámol Brüsszel a kormányzati pénzszórásokkal, közel az új költségvetési reform

Az Európai Unió pénzügyminiszterei már a megállapodás küszöbén állnak az új, tagállami költségvetésekre vonatkozó szabályok szigorításáról. A tagállamokat így is szorítja az idő: az államadósságszintekre és költségvetési hiányokra vonatkozó stabilitási és növekedési paktum (SGP) rendszerét januárig ki kell dolgozniuk, vagy az eredeti, sokkal kevésbé rugalmas szabályok térnek vissza, ami a legtöbb EU-országot – így Magyarországot is – túlzottdeficit-eljárásba lökné. Az új terv kompromisszumait még Varga Mihály pénzügyminiszter is elfogadhatónak nevezte. Miközben a költségvetési reform központi elemei már körvonalazódtak, továbbra is jelentős viták folynak egyes részterületekről, amelyek a költségvetési fenntarthatóságot erősítenék.

Az Európai Unióban több mint egy éve folynak tárgyalások a stabilitási és növekedési paktum (SGP) reformjáról. Az eredeti cél az volt, hogy a tagállamok költségvetése fenntarthatóbbá és rugalmasabbá váljon, miközben egyszerre támogatják az államadósság csökkentését és a gazdasági növekedést. Az EU országainak klímavédelmi kötelezettségei miatt az SGP rendszerét részben át kell alakítani, és a javasolt reformok szerint a tagállamoknak legalább négyéves időszakra tervezett költségvetési terveket kell benyújtaniuk, amelyek meghatározzák a gazdasági egyensúlyhiány kezelésére szolgáló intézkedéseket, valamint a kiemelt reformokat és beruházásokat.

Az eredetileg javasolt tervezet bevezetne egy új „fizetőeszközt”, az időfaktort: nagyobb beruházások esetében az adósság- és hiánycélok alól való mentességet biztosítana az Európai Bizottság, ha azok hosszú távon hozzájárulnak az adott ország gazdaságának ellenállóképességéhez és rugalmasságához. Ezáltal a jövőben a reformok és beruházások esetén hosszabb kiigazítási időszakok is lehetségesek.A költségvetési adósságcsökkentési tervek értékelése során közös uniós kritériumok alkalmazásával vizsgálnák a terveket, és a GDP-arányos hiány vagy az államadósság meghatározott szintje felett lévő országoknak kötelező lenne egy csökkentési menetrendet készíteniük. Emellett bevezetnék az éves minimális költségvetési kiigazítási kötelezettséget, amíg a büdzsé hiánya el nem éri a 3%-os arányt. A reformok erősítik az államadósság megsértése miatti túlzottdeficitt-eljárást is, erősebb elvonási lehetőségeket adva az Európai Bizottságnak.

Viszont több országnak, köztük Németországnak és Magyarországnak nem tetszett a reformjavaslat.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Javasolt reformok és egy új „fizetőeszköz” bevezetése
  • Tagállami ellenvetések: Németország és Magyarország is elvárásokat fogalmazott meg.
  • De mik lesznek a célszámok? Mi lesz a klímavédelemmel?
  • Mikor zárulhatnak a tárgyalások az SGP-reformról?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés