Előfizetői tartalom

Eljött a nagy nap, ami a magyar gázellátás jövőjére is hatással lehet

Lejárt az orosz Gazprom számára a bolgár energetikai hozzájárulás befizetésének határideje, így ma kiderülhet, hogy milyen irányt vesz az ügy, ami magyar kormányzati reakciók alapján súlyosan veszélyezteti a Bulgárián át vezető orosz gázszállításaink biztonságát. A Portfolio több, mint féltucat szakértő forrással beszélt a napokban a lehetséges forgatókönyvekről, és ezek alapján továbbra is benne van a pakliban, hogy a kommunikációs zaj mellett zavartalanul folytatódnak az orosz gázszállítások a Török Áramlaton át, és akár az is, hogy leállnak a szállítások. Utóbbi, főleg ha tartósan így maradna, alapvetően érintené a magyar földgázellátás jövőjét. Jól jelzi a kormányzati aggodalmakat, hogy információink szerint a múlt pénteki Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzsön is tárgyalták az ügyet, illetve Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter többféle uniós jogsértés miatt kötelezettségszegési eljárást sürgetett Bulgária ellen, különben Magyarország perre megy az Európai Unió Bíróságán még az év vége előtt.

Mi a várható menetrend? Amint múlt héten vázoltuk: november 13-án, tehát tegnap lejárt a 20 levás bolgár energetikai hozzájárulásról szóló számla befizetési határideje, amelyet az orosz Gazprom és egyéb gázkereskedők kaptak az orosz gázszállítások után. Innentől kezdve nagy kérdés, hogy hogyan halad tovább az ügy, hiszen azt számos forrásunk és nemzetközi szakértők...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés