termeles gdp
Gazdaság

Itt a GDP-adat! Véget ért a recesszió Magyarországon

Madár István
A harmadik negyedévben 0,9%-kal nőtt az előző negyedévhez képest a magyar GDP, ezzel véget ért a gazdaság recessziója. Az egy évvel korábbihoz képest 0,3%-kal kisebb volt a teljesítmény. A gazdasági elemzők előzetesen arra számítottak, hogy negyedéves alapon 1,1%-os lesz a növekedés, éves alapon 0,1%-os a visszaesés, vagyis a várakozásokhoz képest egy kicsit gyengébb adattal rukkolt elő a KSH.
A recessziónak vége, de vannak még kérdőjelek bőven. Mi vár ránk jövőre, hogyan teljesít majd a gazdaság?

Az előzetes adatközléskor még csak a fő mutatókat ismerteti a KSH, ezért nem ismerhetjük a részleteket. A statisztikai hivatal annyit közölt, hogy az éves alapon mért (szezonálisan és naptárhatással igazítva) 0,3%-os visszaesésben az ipar és a piaci szolgáltatások, utóbbin belül főként a kereskedelem, illetve a tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység visszaesése játszotta a legnagyobb szerepet. A csökkenést a mezőgazdaság jó teljesítménye mérsékelte. A szolgáltatások hozzáadott értékének mérséklődését részben ellensúlyozta a humánegészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ág jelentős növekedése.

A havi részadatok ismeretében az előző negyedévhez mért 0,9%-os GDP-növekedéshez a termelő ágazatok járulhattak hozzá, legalábbis az ipar, (minimálisan) az építőipar, illetve a mezőgazdaság teljesítménye javulhatott.

A fentiek alapján a nagy gazdasági kép a következőképpen nézhet ki: a szűk belső kereslet miatt a lakossági fogyasztás és a beruházások gyengélkednek, a kivitel teljesítménye javul, de ez még nem volt elegendő arra, hogy az egy évvel korábbihoz képest a gazdaság növekedjen. A GDP változásához nagyon jelentősen járulhatott hozzá a kis súlyú mezőgazdaság, amely a tavalyi nagyon rossz éve után idén erős terméseredményeket szállított. A második negyedévben az éves GDP-indexet az agrárszektor 1,7 százalékponttal húzta felfelé, valószínűleg a harmadik negyedévben legalább ekkora lehetett a hatás. Ez azt jelenti, hogy az időjárásfüggő mezőgazdaságon kívüli gazdaság éves alapon még mindig legalább 2% körüli mértékben zsugorodhatott, ezt mentette 0,3%-os visszaesésre az agrárszektor.

A mai adattal együtt a KSH kicsit átgyúrta a múltat is, a revíziók eredményeképpen a második negyedévben a 0,2%-os negyedéves alapú zsugorodás stagnálásra (0%) javult. Ezzel tulajdonképpen a recesszió nem is most, hanem az előző negyedévben ért véget, vagyis a recessziós periódus nem négy, hanem három negyedévig tartott.

A friss adattal már biztosra vehető, hogy az idei év egészében a magyar gazdaság zsugorodni fog. Az első három negyedév -1,2%-os GDP-változást hozott, ezt az utolsó negyedév már nem tudja a pozitív tartományba felhúzni. A mai adat alapján az sem biztos, hogy a piaci előrejelzések konszenzusánál, a 0,5%-os éves átlagos visszaesésnél nem lesz gyengébb a 2023-as év.

A jövő év ennél biztosan jobb teljesítményt hoz majd. A legfontosabb változás, hogy míg az idén a magas infláció miatt visszaeső reálbérek a lakossági fogyasztást erősen fékezték, jövőre már számíthatunk a fordulatra. A bérek várhatóan két számjegyű éves ütemben fognak bővülni 2024-ben, eközben az átlagos infláció az 5-7%-os tartományba fog szelídülni, vagyis a háztartások vásárlóereje erősödni fog. Ugyanakkor a kilátásokat több tényező is beárnyékolja. A beruházásokat a magas kamatok a jövő év elején is fékezik majd, ennél még erősebb hatás, hogy az állami költségvetés nehéz helyzete az infrastrukturális fejlesztéseket rakják holtvágányra. A helyzeten ugyanakkor sokat segíthet az uniós források felszabadulása, ám egyelőre teljes a bizonytalanság, hogy mikor érkezhetnek a befagyott támogatások az országba. A hűlő világgazdaság szintén kockázati faktor: Európa és Kína különböző okokból nincs jó bőrben, ez pedig az exportra már az utóbbi hónapokban is érezhetően negatív hatással volt.

A sokféle rizikófaktor mellett nem csoda, hogy jövő évi GDP-előrejelzések nagyon szórnak, attól függően, hogy melyik szakértő milyen lendületes kilábalást jósol a gazdaságnak. Az éves átlagos GDP-bővülésre vonatkozó prognózisok 2,1 és 4,3% közöttiek.

A KSH többféle GDP-mutatót közöl a jelentésében. Az előző év azonos negyedévéhez viszonyított (yoy) indexből három is létezik: a nyers, a naptári-hatással igazított (wda), illetve a szezonálisan és naptári-hatással egyaránt igazított (swda). Ezek közül a Portfolio 2016-tól következetesen a szezonális és naptár-hatással igazított indexet (swda) tekinti fő számnak (headline). Ennek oka, hogy a munkanapok száma (különösen ha a tárgy vagy a bázis időszakban szökőnap is van) érdemben befolyásolja a teljesítményt, amivel mindenképpen érdemes korrigálni. Ezen felül a szezonális igazításnak éves mutatóknál akkor van értelme, ha az éven belüli szezonalitás jellege változik. Mivel az Eurostat minden ország esetében az swda számot hivatkozza, ezért a nemzetközi összehasonlítást megkönnyíti, ha mi is ezt tekintjük fő adatnak.

Az előző negyedévhez viszonyított (qoq) GDP-index természetesen minden esetben szezonálisan és munkanap-hatással igazított, mivel az egyes negyedévek a GDP-n belül nagyon eltérő súlyúak és szerkezetűek, máshogy nincs értelme számolni növekedést. Európában a legtöbb helyen ez számít a fő számnak, és a Portfolio is igyekszik ezt a számot kiemelten kezelni kedvező tulajdonságai miatt. Ugyanakkor ez a mutató rendelkezik a végponti gyengeség nevű kellemetlen tulajdonsággal, vagyis hogy a szezonális igazítás jellegéből fakadóan a számok utólag többször változnak, de rövid bázisú konjunktúra-jelzőszámként így is nagyon hasznos.

Címlapkép forrása: Getty Images

szijjártó péter coca-cola
német tanulás diák
kína gazdaság város
gázai övezet izraeli-palesztin konfliktus háború
dunaferr dunaújváros vasmű liberty
Keddig még maradhat a semmittevés a forint piacán
dunahid
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
szijjártó péter coca-cola