Portfolio signature

Kijött a Bizottság friss előrejelzése: növekedésben és inflációban is Európa bajnok lesz Magyarország

Portfolio
Két éven belül Magyarország produkálja majd az egyik legnagyobb GDP-növekedést az Európai Unióban, de az infláció is nálunk lesz a legmagasabb az Bizottság friss előrejelzése szerint. Az EU-átlagnál magasabb növekedést magyarázza az alacsonyabb fejlettségünk, a régióhoz képest pedig az idei lemaradásunkat fogjuk ledolgozni a következő években. Az egész kontinensre vetítve lassú növekedést vár az Európai Bizottság, ami az infláció és a költségvetés lassú rendeződése mellett történhet meg.

Az Európai Bizottság közzétette őszi makrogazdasági előrejelzését, amely szerint az eurózóna gazdasága idén 0,6%-kal bővülhet, amit jövőre 1,2, 2025-ben pedig 1,6%-os növekedés követhet majd. Az infláció eközben az idei 5,2%-ról jövőre 3,2%-ra csökkenhet, és még 2025-ben is 2,2% lehet, ami magasabb, mint az Európai Központi Bank által kívánatosnak tartott 2%, összességében viszont optimistának tűnik a brüsszeli szervezet az európai dezinfláció kapcsán. Az infláció októberben már 3% alá csökkent, és a gyenge reálgazdaság miatt a kilátások is javultak. A Magyarországra vonatkozó prognózisról külön írtunk.

A munkanélküliségben nem vár változást a Bizottság, az idei 6,6% jövőre sem változik, 2025-ben pedig már 6,4%-ra mérséklődhet. A Bizottság is egyetért azzal a véleménnyel, hogy a jelenlegi lassulás nem jelenik majd meg a foglalkoztatottságban, miközben a munkanélküliség strukturális csökkenésére van kilátás, de ez a csökkenés is csak nagyon alacsony lesz. Az európai munkanélküliség még így is magasabb lesz, mint a fejlett világ több nagygazdaságában (ez már jellemző volt a korábbi évekre is).

Az Egyesült Államokban idén 2,4, jövőre 1,4, 2025-ben pedig 1,8%-os növekedést vár a Bizottság, ettől az EU várt növekedése jócskán elmaradhat (főleg idén). Kínában az idei 5,2%-ról 2025-re 4,6%-ra lassul a növekedés, ez is összhangban van a legtöbb előrejelző álláspontjával az ázsiai ország lassulásáról. Oroszországban idén 2%-kal, 2024-ben és 2025-ben is 1,6%-kal nőhet a gazdaság, vagyis az Európai Bizottság sem várja azt, hogy a szankciók megakadályozzák az orosz gazdaság növekedését. A növekedés bajnoka India lehet a globális nagygazdaságok közül, aki a következő három évben végig 6% felett növekedhet a Bizottság előrejelzése szerint.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább.

Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja most akciósan egy évre 19 900 forint. Választhat havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések