kockázati tőke
Gazdaság

Úgy tűnik, beköszöntött a dermesztő tél a kockázatitőke-piacon

Horgos Lénárd, Absolvo
Drámai visszaesés látható a kockázatitőke-befektetések számában és volumenében is. A jelenség globális, régiós kitekintésben és idehaza is megfigyelhető. A cégértékek romokban, így a cégalapítók keserű mosollyal fogadnak el immáron rosszabb ajánlatokat is, csak legyen miből még pár hónapot kihúzni. A trendek ugyan pozitív, enyhülésre utaló jeleket is mutatnak, de a még keményebb tél sem zárható ki.

Sokszor sokan szapulták az ún. startupokat, mondván eszement értékelések mellett kapnak gigászi kockázatitőke-befektetést, néha csak „ígéretekre”. A pandémia először sokkolta ezeket a vállalkozásokat, majd a pénzpumpa, az egyes szegmensekben megnyíló lehetőségek (például e-kereskedelem, házhoz szállítások robbanása) újabb növekedést hoztak a kockázatitőke-piacon. Eredetileg a kilábalás volt a cél, ehhez képest rekordok születtek a tőzsdéken, illetve a befektetések területén is.

2022-ben beborult az ég: meglódult az infláció, kitört az ukrajnai háború, energiaválság alakult ki. Kérdéses volt, milyen mély és mennyire hosszú lesz a korrekció, beszélhetünk-e már recesszióról. Az örök optimisták mindig soft landinget vizionálnak, úgy gondolják, hogy „1-2 negyedév múlva jobb lesz”. 2023 utolsó negyedévébe lépve már visszatekinthetünk az elmúlt közel két évre.

A rideg valóság

A jelenlegi helyzet száraz tényei azt mutatják, hogy:

  • a globális kockázatitőke-befektetések száma az idei második negyedévben 63%-kal csökkent a korábbi csúcsot jelentő 2021 utolsó negyedévéhez képest (kivételt képeznek egyes szegmensek, például a mesterséges intelligencia területére dől a pénz),
  • az érettebb fázisokban a legnagyobb a visszaesés,
  • az eddigiekhez képest jellemzően alacsonyabb cégérték mellett történnek meg a tőkebefektetések (a tranzakciók 20-40%-a downround jellegű, vagyis a vállalkozás a megelőző befektetéséhez képest rosszabb feltételekkel tud csak finanszírozást szerezni, vélhetően kényszerű döntést követően),
  • a kelet-közép európai régióban is jelentős, 72%-os a visszaesés az elmúlt év azonos negyedévéhez képest,
  • a magyar piacon 2023 első felében 50-60%-os visszaesés történt.

Összegezve az látható, hogy itt a dermesztő tél,

jóval kevesebb befektetésre kerül sor, ráadásul azok egy része rosszabb feltételekkel történik.

Befektetői szándék

No de miért ilyen kevés a befektetés? – tehetjük fel a kérdést. Talán nincs elég pénz a kockázatitőke-alapokban? De bizony van, sőt 2021-2022-ben rengeteg forrást tudtak gyűjteni, így az évet rekordösszegű „száraz puskaporral” kezdhették. Vagyis kijelenthető, hogy van pénzük, de nem fektetnek be.

Sokszor elhangzott piaci szereplőktől, hogy a magyar piacon sem szabad az állami alapkezelőknek túlzottan aktívnak lenniük, nehogy ezáltal esetleg kiszorítsák a többi – inkább piaci – befektetőt. Olvasva, látva a számokat, bizony meghallották a kéréseket, ők is lassítanak. Az más kérdés, hogy a vállalkozók százai ezt hogyan értékelik ezekben az ínséges időkben.

Egy szeptemberi régiós rendezvényen így indokolta az okokat az egyik nemzetközi befektető: „Év elején kezdtünk el beszélni egy csapattal, éves 80%-os növekedést vártak. Mondtam, ez bizony, jól hangzik. Ahogy haladtunk előre a tárgyalások során, először azt mondták, lehet, hogy csak 60%-os lesz az idei éves növekedés, majd 45%-os bővülést jeleztek előre. Most pedig már annak is örülnek, ha meglesz a 25%-os növekedés.”

Márpedig a kockázatitőke növekedést keres. Olyan cégekbe akar fektetni, amelyek növekedni fognak, mégpedig sokat, ha van recesszió, ha nincs. Ezen az eseményen minden befektető (kb. kilencvenen vettek részt a rendezvényen) elmondta:

pénz van, szeretnének befektetni, tárt karokkal várják a jó cégeket, nem értik, azok miért nem jönnek.

Sőt, a recessziónak bizonyos szempontból még örülnek is a befektetők, ugyanis

  • végre nincsenek irreális cégérték-elvárások az alapítók, vállalkozók fejében.
  • Másrészt a historikus adatok szerint minden válság jelentős innovációt kényszerített ki, a vállalkozók kénytelen-kelletlen, de jobb termékeket, cégeket kezdtek építeni. Ebben bíznak most is a befektetők.
  • Továbbá a versenytársak is meggyengülnek, ezt a leleményes vállalkozások kihasználhatják, előnyre tehetnek szert.

Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a befektetők meglévő portfóliójában lévő cégeknek is kihívásokkal teli a jelenlegi gazdasági helyzet, tehát a befektetőknek a rendelkezésükre álló tőke egy részét a már aktív befektetéseik további finanszírozására (néha életben tartására) kell fordítaniuk.

Mire számíthatnak a vállalkozók?

A vállalkozóknak meg kell érteniük, hogy sok körülmény és feltétel megváltozott. Egyrészt tovább tart egy befektetési kört összehozni, amit a cash flow tervben is figyelembe kell venni (legalább 18-24 hónapnyi „kifutópályára” van szükség).

Másrészt csak a legjobb vállalkozások fognak befektetést kapni, és azok sem az 1-2 évvel ezelőtti feltételek mellett, vagyis fel kell készülni a legrosszabbra is.

Továbbá a „növekedés bármi áron” megközelítés helyett fenntartható növekedést fognak elvárni a befektetők, akik hatékony sales-marketing terveket és költést szeretnének látni, valamint tudni akarják hogyan képződik és mennyi az árrés, mikor lesz profit és mennyi – és így tovább.

2024-2025: ugye jön az enyhülés?

Ha a makrogazdasági feltételek javulnak, a kockázatitőke-befektetések piacán is jöhet az enyhülés – mondatja velünk a logika. Ne feledjük, jelentős összegű szabad forrás van a kockázatitőke-alapokban, ami jó hír. Ha a piacok elindulnak felfelé, újból erősödik a fogyasztás, és csökkenhet az inflációs nyomás (bár a fogyasztás erősödése ezt kérdésessé teszi), akkor a vállalati beruházások újra élénkülnek. A növekedést előrevetítve ez kiváló hír lesz a vállalkozóknak, amire válaszul a befektetők is aktivizálódnak majd.

Ám mielőtt még a kockázatitőke-alapok szórni kezdenék ezeket az összegeket, nekik is magabiztosnak kell lenniük abban, hogy lesz majd honnan pótolniuk a forrásokat az alapokba – ám egyelőre nem ez a helyzet. Az is óvatosságot jelenthet, hogy a saját, már meglévő cégeikre is figyelniük kell, félre kell tenniük forrásokat erre a célra is.

A geopolitika is közbeszólhat

A geopolitikai változások természetesen bármikor módosíthatják a fenti trendeket és várakozásokat. Az ukrajnai háború a régióban okozott bizonytalanságot, az újonnan kirobbant izraeli háború szintén sok mindent átrendezhet. Ne feledjük, a kifejezetten erős izraeli tech szektor folyamatosan jelentős kockázatitőkét vonzott az elmúlt évtizedben, ám amikor a vállalkozók, fejlesztők, kollegák fegyvert ragadnak, és nem céget építenek – ki tudja meddig –, akkor az oda irányuló befektetési intenzitás szinte biztosan bezuhan egy időre. Ha ez így van, felértékelődhetnek más régiók is.

Mindamellett az is a geopolitikai konfliktusoknak köszönhető, hogy

a Mestreséges intelligencia mellett van egy másik terület is, ahol egyre élénkebb az érdeklődés – ez pedig a védelmi szektor.

Minden érdekes, ami ehhez a szektorhoz kapcsolódik, újabb – például NATO által finanszírozott – befektetési alapok indulnak el, motiválni szeretnék a tehetséges vállalkozókat a védelmi ipari innovációkra.

Összességében így kijelenthető, hogy a tél egyelőre kitart, és bár várhatók a jövő évi aktivitást kedvezően befolyásoló tendenciák is, egyelőre azonban törékeny a helyzet. Mindamellett, a befektetők továbbra is nagy mosollyal nyitnak ajtót azon cégeknek, amelyek ilyen gazdasági körülmények között is növekedni tudnak.

EZ ITT AZ ON THE OTHER HAND, A PORTFOLIO VÉLEMÉNY ROVATA.

A cikk a szerző véleményét tükrözi, amely nem feltétlenül esik egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a címre. A Portfolio Vélemény rovata az On The Other Hand. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Címlapkép forrása: Getty Images

budapest-kelebia
tőzsde
zelenszkij-orban
gyemant-oroszorszag-ekszer-szankcio
nav nemzeti ado- es vamhivatal
grönland
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
gyemant-oroszorszag-ekszer-szankcio