Előfizetői tartalom

Így építené le az illiberális államot a győztes ellenzék – Most jönnek csak a kellemetlen meglepetések?

Hiába állt a lengyel parlament egyértelmű többsége a korábbi lengyel miniszterelnök, Donald Tusk mögé, Andrzej Duda államfő mégis a hivatalban lévő kormányfőt, Mateusz Morawieckit bízta meg kormányalakítással. Tusknak így egyelőre várnia kell, miközben három ellenzéki erő már aláírta a koalíciós megállapodást, és megegyeztek egy közös programban. A koalícióra lépő pártok közötti feszültségek azonban már most kibuktak, az eddigi kormánypárthoz, a Jog és Igazságossághoz közel álló köztársasági elnök pedig vétójogával lényegében ott tehet majd keresztbe az új kormánynak, ahol csak akar.

Időt nyert a Jog és Igazságosság Az október 15-én tartott lengyelországi választásokon egyértelmű többséget szerzett három ellenzéki erő: a Donald Tusk korábbi miniszterelnök vezette Polgári Koalíció (KO), a centrista konzervatív Harmadik Út pártszövetség (TD), illetve a Baloldal. A lengyel alsóházban, a szejmben 460-ból 248 mandátummal rendelkeznek, ami kényelmes többséget...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés