Befektetés elemzése
Gazdaság

Alig vezették be az új szabályokat, már átírná a kormány a bizalmi vagyonkezelők adózását

Szabó Dániel
Újra átírná a kormány a bizalmi vagyonkezelőkre (bvk) vonatkozó új adószabályozást: a szeptemberi változathoz képest most némileg kedvezőbb feltételeket alkalmaznának ezeknél. Bár a felértékeléskor a nem realizált eszköznövekményt meg kell állapítani, ami öt éven belüli kiadás esetén osztalékként adóköteles, de utána már nem keletkezik fizetési kötelezettség – ismertette az új szabályokat Menczel-Kiss Gellért, a LeitnerLeitner adótanácsadója.

A bizalmi vagyonkezelés lényege, hogy egy szerződéssel a vagyonrendelő átruházhatta vagyonelemeit (ingóságok, ingatlanok, üzletrészek, követelések stb.) egy magánalapítványra, bizalmi vagyonkezelésbe adhatta. Utóbbi egyre elterjedtebb megoldás volt a kedvező adózási lehetőségek miatt, azonban nem rég átalakította a rendszert a kormány, ami sok előnyt kivett a rendszerből.

Noha fontos megjegyezni, hogy a bizalmi kezelésbe kerülő vagyon teljesen elkülönül a vagyonrendelő, a kedvezményezett és a vagyonkezelő saját tulajdonától, de a használatot – tehát például egy ingatlan esetében a kiadást – nem tiltotta meg az eredeti tulajdonos számára, viszont erről már nem a vagyonrendelő döntött. Főként azért volt népszerű konstrukció, mert a bizalmi vagyonkezelés végrehajthatatlanná teszi az egyes elemeket a tulajdonos adóssága vagy egy válási vita esetén, de a családi örökséget is segített egyben tartani, míg a használat vagy a kivétel is adómentes volt.

Az előnyök között szerepelt az adósemlegesség, és egészen 2023 szeptemberéig az alapító adófizetési kötelezettség nélkül fel tudta értékelni vagyonát piaci értékre. Ezáltal a későbbi értékesítésből származó tőkenyereség adómentessé vált.

Azonban a szeptembertől hatályos új rendszerben elveszett a vagyonátadáskor alkalmazható adómentes felértékelési lehetőség.

Viszont a most parlament elé terjesztett adótörvényben ismét módosítaná a kormány a bizalmi vagyonkezelőkre vonatkozó szabályozást, és részben visszavezetné az adókedvezményeket, de egy kis csavarral.

„Az új szabályozás részben visszalépést jelent a korábbi rendszerhez, de valójában egy köztes megoldást jelent” – ismertette a Portfolio-nak Menczel-Kiss Gellért. A LeitnerLeitner adótanácsadója elmondta, hogy a legfontosabb változás, hogy mikor a vagyonrendelő személy a tulajdonában lévő vagyoni értéket átruházza egy bvk részére, akkor figyelembe veszik, hogy azt régen milyen értéken szerezte be, ha ehhez képest a vagyonátadáskor, a felértékelésnél magasabb értéket állapítanak meg, akkor ez adózási pont lenne. A szakértő szerint viszont van egy fontos kritérium: él az adómentesség lehetősége, ha valaki öt éven belül nem veszi ki a bvk-tól a vagyontárgyat. Viszont ezen intervallumon belül az eszközérték növekményének erejéig osztalékként adóköteles a kiadáskor.

Ha egy magánszemély vagyonát átadja, akkor a tulajdonba adás során közli az átvevővel az eszközérték-növekmény számolásához szükséges információkat, például a megszerzett vagyonelemekre fordított költségeket és az ingatlanok megszerzési időpontját. „Amennyiben nincs megfelelő tájékoztatás és dokumentáció, akkor az új, tervezett szabályozás szerint az egész bevételt eszközérték-növekményként kell figyelembe venni” – tette hozzá Menczel-Kiss Gellért.

Fontos tudnivaló a szakértő szerint, hogy ha öt éven belül kerül sor a vagyontárgy kiadására, akkor az az elkülönült nyilvántartásban szereplő eszközérték-növekmény erejéig osztalékként adóköteles lesz.

Mindezek jelentős változást jelentenek, mivel a szeptemberi szabályozás szerint még adózási pontnak minősült a felértékelés, ha a bizalmi vagyonkezelési jogviszony alapján vagyonátadás történt. Az adózás alapját az átadott vagyoni érték számviteli nyilvántartásban rögzített értéke képezte, amelyet az érintetteknek a bevallásukban meg kellett határozniuk és fizetniük.

A változások számos kivételt is magukban foglalnak. Ha az adott vagyonrendelő elhunyt, és a tulajdonjog az örökösökhöz kerül, az adózás elkerülhető a vagyontárgyak kivételekor. Ez azonban nem minden esetben alkalmazható, és sok esetben tovább bonyolítja az adózási kérdéseket.

Érdemes azt is tudni, hogy ha valaki egy vagyontárgyat ingyenesen vagy kedvezményesen használ, az adóköteles a magánszemély számára. Az adót a bizalmi vagyonkezelés vagy a magánalapítvány vagyonára kell fizetni, és a költségek, ráfordításokat az adóbevallásban előírt módon és határidőre kell bevallani és kifizetni.

Címlapkép forrása: Getty Images

leopard 2a4 ukrajna
gyerekszegénység, gyermekszegénység, szegénység, iskolakötelezettség
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ho-magyarorszagon-hol-fog-havazni-magyarorszagon-havazas-magyarorszagon-ho-idojaras-ho-magyarorszag-havazas-magyarorszag-hol-varhato-havazas-mennyi-ho-varhato-mennyi-ho-fog-esni-mennyi-ho-fog-hullani-hoember