Előfizetői tartalom

Heti 70 órás munkaidő?! Kegyetlen javaslat érkezett

Egy indiai szoftvermilliárdos szerint az ország fiataljainak heti 70 órát kellene dolgozniuk annak érdekében, hogy a világ legnagyobb népességű országának gazdasága utolérhesse Kínát. A nagy vihart kavart kijelentését Narayana Murthy részben azzal indokolta, hogy igen alacsony az indiai termelékenység mértéke. Eközben a felvetés bírálói arra mutatnak rá, hogy a hosszabb munkaidővel valójában csökken a dolgozók termelékenysége, amit inkább az oktatás-képzés fejlesztésével lehetne növelni. Továbbá az ILO adatai szerint az átlagos heti munkaidő alapján India már most is a világ top10 országa közé tartozik. Emellett egy felmérés szerint a világon Indiában a legmagasabb a munkahelyi kimerültségre, illetve kiégésre panaszkodók aránya.

Pár hete Narayana Murthy, az indiai Infosys szoftveróriás társalapítója azt vetette fel: az indiai fiataloknak heti 70 órát kellene dolgozniuk, hogy országuk utolérje azokat az államokat (köztük Kínát), amelyek az elmúlt 2-3 évtizedben jelentős gazdasági fejlődésen estek át. Heti 70 óra munkával nőhet a termelékenység? Murthy szerint a fiatal indiaiak „nem kívánatos...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés