Előfizetői tartalom

Szinte lehetetlen küldetésre vállalkozik a magyar kormány

Az elmúlt napokban több olyan új fejlemény is napvilágot látott a 2023-as költségvetéssel kapcsolatban, amelyek megerősítik, sőt felerősítik azokat a várakozásokat, miszerint a kormánynak a megemelt idei hiánycélt is nagyon nehéz lesz elérnie. Elég ha csak onnan közelítjük meg, hogy a pénzügyi számlák adatai szerint az államnak az utolsó negyedévben nullszaldós gazdálkodást kellene elérnie, amire eddig csak egyetlen egyszer volt példa az utóbbi 30 évben. Rendkívüli év lesz az idei tehát a költségvetés számára: vagy azért, mert a kormánynak sikerül teljesítenie az új célt, vagy azért, mert az utolsó utáni pillanatban is lépnie kell majd.

A héten jelent meg az államháztartás első tízhavi részletes statisztikája, valamint a pénzügyi számlák idei első háromnegyedéves adatsora, amiben megtalálható az állam finanszírozási igénye. Ahogyan közeledünk tehát az év végéhez, egyre pontosabb képet kapunk a büdzsé valódi helyzetéről, és ezen keresztül a kormány beszűkülő lehetőségeiről. Az első tíz hónap...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés