Előfizetői tartalom

Miért kellett a kormánynak hirtelen belepiszkálnia a legnépszerűbb lakossági befektetésbe?

A lakosság kedvenc állampapírja jövőre szürreálisan magas hozamot biztosított volna, de erről sokan lemaradhatnak: egy friss döntés szerint november végétől jóval kevésbé vonzó kamatokkal lehet csak új inflációkövető állampapírt vásárolni. Logikusnak tűnik, hogy a kormány a nehéz helyzetben levő költségvetés kamatterheit akarja mérsékelni, és elsőre azt hihetnénk, hogy a mintegy 8 százalékpontos "kamatcsökkentéssel" jókora összeget spórol az állam. De ez nem így van: számításainak szerint a kormány legfeljebb néhány 10 milliárd forintot nyer a lépéssel, ami a teljes kamatteher arányában elhanyagolható összeg. Ám a spórolási szándékon túl lehetnek egyéb okai is a döntésnek.

Alaposan átalakította az Államadósság Kezelő Központ az egyik legnépszerűbb magyar befektetési eszközt: a Prémium Magyar Állampapírt (PMÁP) november után jelentősen eltérő feltételekkel lehet megvásárolni. A decemberben érkező új PMÁP az első évében 9,9%-os fix kamatot biztosít, és csak a 2025-től válik ismét inflációkövető papírrá. Az új állampapírról részletesebben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés