Előfizetői tartalom

Beértek az orosz olajra kivetett szankciók, lassan ellehetetlenül Moszkva

Veszélybe került Oroszország olajkereskedelme a nyugati szankciók, valamint India döntése miatt. Az ázsiai ország ugyan az egyik legnagyobb vevője az orosz olajnak, de nem hajlandó már más devizában fizetni, mint a rúpia. Moszkva viszont nem tud mit kezdeni a nem konvertibilis indiai valutával, de a dollárhoz és az euróhoz a szankciók miatt nem fér hozzá. Így alternatívát kellene keresni a kereskedelmi ügyletekhez, csakhogy erre India nem hajlandó, ami hamar bedöntheti a legjövedelmezőbb orosz iparágat.

Az amerikai dollár évtizedek óta tartó dominanciája a nemzetközi olajkereskedelemben akadályozta azt, hogy Oroszország alternatív devizát találjon a kereskedelmi ügyletei lebonyolítására. A legújabb akadályok akkor kerültek előtérbe, amikor India – amely az olajembargó miatt az európai vevők helyett Oroszország legnagyobb tengeri olajvásárlója lett –, júliusban ragaszkodott...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés