Előfizetői tartalom

Halálos betegségeket kerülhetsz el, ha nem mész be minden nap az irodába

A Covid-járvány elmúltával a teljes távmunka időszaka elmúlt, azonban számos cégnél egyre többen dolgoznak rugalmas munkakeretek között. Miközben komoly vita szól arról, hogy a cégeknek mekkora mértékben célszerű engedélyezniük a hibrid munkavégzést, egy friss amerikai kutatás most azt mutatta ki, hogy a rugalmas munkavégzés jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A Harvard Egyetem tanulmánya szerint a munka és a magánélet közötti egyensúly erősítésével akár 10 évvel is csökkenthető az infarktus vagy a stroke kockázata.

Az közismert, hogy a stressz jelentősen növeli az infarktus kockázatát, és azt is tudjuk, hogy kevés dolog stresszesebb annál, mint amikor a munkát és a magánéletünk mindennapjait, beleértve az azzal kapcsolatos ügyes-bajos dolgokat (pl. a kisgyerekünk óvodából, iskolából történő elhozását, edzésre, különórára vitelét, vagy egy hivatali ügyintézést, a mosógépszerelő fogadását) próbáljuk összeegyeztetni. Ez különösen azok esetében igen nehéz, akik kötött munkarendben, például 9-től 17 óráig dolgoznak.

Az irodai dolgozók esetében a kötött munkarend amiatt is sokszor frusztráló lehet, mert vannak napok, amikor kevesebb tényleges munkát, és vannak, amikor több munkát kell elvégezni a megszabott napi 8 óra alatt. Ennél jóval kedvezőbb az a helyzet, amikor egy adott feladat elvégzését egy megadott határidőre úgy kérik a munkavállalótól, hogy közben rábízzák, hogy azt milyen idősávban teljesíti. Ebben az esetben lényegében nagyobb kontrollt kap a munkavállaló a saját munkaidejének beosztása felett, ami a Covid-járványt követően sokak számára továbbra is prioritás maradt.

Csökken az infarktus kockázata

Egy friss amerikai egyetemi kutatás most azt vizsgálta meg, hogy vajon a munka és a magánélet közötti konfliktusok minimalizálása, a munkaidő feletti kontroll erősítése megfelelő munkaszervezési metódusokkal milyen kedvező egészségügyi hatásokkal jár a munkavállalók számára, mennyiben csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés