Előfizetői tartalom

Mutatjuk, hol hasít a legjobban a lakossági napelem-boom Magyarországon

Azt már korábban lehetett látni, hogy 2023 hatalmas új rekordot hoz a magyarországi naperőmű-kapacitás növekedése tekintetében, önmagához, illetve a korábbi években mutatott teljesítményéhez képest a háztartási méretű (hmke) naperőművek szegmense még a napelemparkokénál is jobban felülteljesít. Az új statisztika is igazolja ezt, és az is kiderül belőle, hogy a napelemes hmke-kapacitás mind a beépített teljesítőképességet, mind a darabszámot illetően Budapesten és a főváros vonzáskörzetében, valamint az Észak-Dunántúlon nőtt legjobban, ahol már eleve a legtöbb és legnagyobb beépített teljesítőképességű állomány működött.

Tovább nő a kapacitás

Októberben 100 MW-tal 5507 MW-ra bővült a hazai naperőmű-állomány beépített teljesítőképessége, vagyis 2023 első tíz hónapjában összesen közel 1500 MW-tal - a tavalyi rekordév növekedésének mintegy másfélszeresével - lett nagyobb a kapacitás, erősítik meg a Mavir részletes adatai az Energiaügyi Minisztérium által korábban közölteket.

111

A nagyobb, 50 kW feletti naperőművek beépített teljesítőképessége 12, a háztartási méretű (hmke) napelemes rendszereké pedig 88 MW-tal bővült októberben. Az első tíz hónap folyamán a növekedés a nagy napelempark-kapacitásnál 750 MW-os volt, ami így november elsején megközelítette a 3288 MW-ot, míg a hmke-szegmensben 727 MW-tal 2219 MW-ra bővült a beépített teljesítőképesség.

222
333

Az idei első tíz hónapban elért növekedés

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés