Előfizetői tartalom

Itt a magyar gazdaság régi-új növekedési modellje, a „majdnem mindent bele”

A koronavírus- és az energiaválság végével újra aktuálissá vált a kérdés, hogy milyen növekedési pálya vár Magyarországra. A gazdasági fejlődés 2020 előtt már látszódó korlátai most is jelen vannak, ezért különösen fontos, hogy mitől remélünk további felzárkózást. A kormányzati törekvésekből kirajzolódó növekedési modell alapvetően régi, de kényszerűségből új elemeket is tartalmaz: az extenzív, mennyiségi szemléletű bővülés és a magas nyomású gazdaság elegye. Ez a „majdnem mindent bele” növekedési modell.

Kényelmesen nagy távolságból nézve a magyar gazdaság a rendszerváltozás után két nagy növekedési mintát követett. Az első időszakban a gazdasági átalakulás keretében elsősorban a friss beérkező működőtőke hajtotta a gazdaságot. A korszerűtlen termelési formákból kiszabaduló munkaerő nagy része az új, hatékonyabb vállalatokban dolgozott tovább, kisebb része kényszervállalkozó...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés