Portfolio signature

Nagy Márton: magasabb, 5-6 százalékos lehet jövőre az infláció

A magyar kormány a jövőre magasabb inflációs szintet vár, mint a jegybank. Két tényező, a kamatpálya és a bérek alakulása, határozza majd meg ezt a várható inflációt – mondta Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter az Inforádió Aréna című műsorában. A minimálbér és garantált bérminimum emelése már ismert, és a miniszter szerint egy összességében 10-12 százalékos béremelkedés esetén az infláció az 5-6 százalékos sávba kerülhet. A politikus arról is beszélt, hogy év végéig lezárhatják a ferihegyi reptér akvizícióját. Bejelentette, hogy az ipari áramárat is csökkenthetik.

A kormány magasabb jövő évi inflációval számol, mint a jegybank, két tényező fogja ezt eldönteni, az egyik a kamatpálya – az MNB egyelőre ragaszkodik a 75 bázispontos csökkentéshez –, a másik, hogy hol lesznek a bérek nemzetgazdasági szinten – mondta Nagy Márton az Infostart szerint.

Mint ismert, már decembertől 15 százalékkal emelkedhet a minimálbér és 10 százalékkal a garantált bérminimum összege, amihez hozzájöhet még januárban több másik béremelés is az év eleji céges bértárgyalások után.

Így azzal számol, hogy az infláció az 5-6 százalékos sávba kerül 2024-ben, ha egy számjegyű lesz a bérkiáramlás, akkor a 4-5 százalékos sávban várható.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés