Előfizetői tartalom

Oké, megvan az egyszámjegyű infláció – Mi jön most?

Októberben meglepetésre 10 százalék alá süllyedt a magyar infláció, ezzel teljesült a kormány év végére kitűzött célja. A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint innen novemberben és decemberben is további érdemi dezinflációra számíthatunk, 2024-ben azonban már nehéz lehet további csökkenést felmutatni.

10 százalék alatt is van élet

Jókora meglepetést okozott, hogy októberben 9,9 százalékra csökkent az infláció Magyarországon, amivel teljesült a kormány év végére kitűzött célja. Az elemzők többsége csak novemberre várta ezt az áttörést, legfeljebb óvatosan említették meg, hogy akár kellemes meglepetés is lehet.

Most az elemzők kivétel nélkül további csökkenést várnak a péntek reggel megjelenő novemberi adattól, átlagosan 8 százalékos áremelkedési ütemre számítanak. Onnan pedig az év végére még további mérséklődés jöhet akár 6 százalék környékére.

inflapoll231206egy

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője havi szinten 0,1 százalékos árcsökkenésre számít, akárcsak októberben, ez leginkább az üzemanyagok olcsóbbá válásának volt köszönhető szerinte.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés