Előfizetői tartalom

Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Nem lehet azt állítani, hogy emberi tevékenység nem befolyásolta az augusztusi Szarvas környéki földrengéssorozat kipattanását, de azt sem lehet mondani, hogy a jelenséget kizárólag emberi beavatkozás okozta – állapította meg tanulmányában Hetényi György, a svájci Lausanne-i Egyetem Földtudományi Intézetének kutatója utalva a térség geotermikus és földgázkitermelési projektjeit kísérő feltárásokra. A kérdésben azután alakult ki szakmai vita, hogy Aszódi Attila, a BME egyetemi tanára a Portfolión megjelent véleménycikkében vizsgálatot sürgetett annak tisztázására, hogy állhat-e emberi tevékenység a rengéssorozat hátterében.

„Valljuk be, mennyi mindent nem tudunk… A szarvasi földrengésekről” címmel jelent meg a Magyar Tudomány decemberi számában Hetényi György tanulmánya. A svájci Lausanne-i Egyetem Földtudományi Intézetének kutatója elemzésében a Szarvas környékén kipattant augusztusi földrengéssorozattal kapcsolatos bizonytalansági tényezőket mutatta be. Ezek alapján pedig arra a következtetésre jutott, hogy

„a mai tudásunk alapján nem lehet biztosan megállapítani”, hogy a földrengéssorozat mekkora eséllyel kapcsolódhat emberi tevékenységhez.

Szokatlan jelenség

Mint ismert, a Szarvas-Kondoros-Mezőberény-Gyomaendrőd települések által bezárt négyszögben augusztusban egy hét – vagyis igen rövid idő – alatt nagyon nagy számú, összesen 99 darab – köztük 4,1 magnitúdójú – rengés pattant ki. A földrengésrajjal kapcsolatban Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) tanára, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős korábbi államtitkár a Portfolión még augusztus végén megjelent írásában

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés