Előfizetői tartalom

Rég várt pályázat indul - Megoldást kínál a napelemek által okozott fő problémára

A hazai naperőmű-kapacitás további növekedése és az áramellátás biztosítása szempontjából is lényeges az a jövő januárban uniós forrással induló kormányzati pályázat, amely energiapiaci szereplők számára nyújt támogatást villamosenergia-tárolók telepítéséhez és működtetéséhez. A pályázat úgy kínál jelentős részben megoldást a naperőművek termelésének kiszámíthatatlanságából eredő, a villamosenergia-rendszer egyensúlyát veszélyeztető problémára, hogy enyhíti a földgázfüggőséget, egyúttal elősegítheti a telepítő cégek bevételeinek optimalizálását is. A tartalmában és formájában is különleges pályázattal a lakosság, a kkv-k és a hálózatüzemeltető társaságok után a villamosenergia-ipari érintettségű vállalatok számára is megnyílik egy kifejezetten az energiatárolók terjedését támogató program, a magyarországi energiaátmenet új korszakba lépését is jelezve.

Az akkumulátortól a szivattyús tározós technológiáig számos problémára megoldást jelentő villamosenergia-tárolók többféle célra alkalmazhatóak, nem véletlenül nevezik ezeket a villamosenergia-rendszer svájci bicskáinak is. A kisebb-nagyobb energiatárolók a lakossági felhasználóktól a villamosenergia-rendszer üzemeltetőéig a szisztéma lényegében minden szereplője számára képesek előnyöket biztosítani a telepítés céljától és módjától függően. Tárolók alkalmazásával növelhető a naperőművek által termelt energia helyben fogyasztási aránya, mérsékelhető a fogyasztó közcélú hálózattól való függése, elősegíthető a naperőművek termelésének, illetve bevételeinek optimalizálása, a villamosenergia-hálózat feszültségtartási problémáinak megoldása, de a tárolókapacitás hozzájárulhat a villamosenergia-rendszer egyensúlyának megőrzéséhez is.

A szóban forgó új pályázat elsősorban ez utóbbi célt szolgálja. A kiírás célja hivatalos megfogalmazásban a kiegyenlítő energia és kiegyenlítőkapacitás-piacon potenciálisan rendelkezésre álló hálózati energiatárolásra képes beruházások ösztönzése és az időjárásfüggő megújuló energiaforrások integrációjának elősegítése. Ennek megfelelően a kedvezményezetteknek vállalniuk kell, hogy a tárolókapacitást részben a  villamosenergia-ellátás biztonságát felügyelő Mavir rendelkezésére bocsátják, amely a rendszerben mutatkozó esetleges ellátási hiányok vagy többletek "eltüntetésére", kiegyensúlyozására használhatja azt.

Emellett a tároló a telepítő cég bevételeinek optimalizálásához is hozzájárulhat, új villamosenergia-kereskedési lehetőségeket nyitva előtte. Például a napelempark-üzemeltetők számára ez azt jelentheti, hogy azokban az órákban, amikor a felhasználáshoz képest túltermelnek, betárolhatják az aktuálisan számukra felesleges energiamennyiséget, ahelyett, hogy veszni hagynák vagy az ilyen időszakokra jellemző nyomott árszinten értékesítenék. A betárolt villamos energiát vagy egy részét aztán például az esti csúcsidőszakban, jóval magasabb áron értékesíthetik a piacon, vagy el is fogyaszthatják. Azon túl, hogy ez magasabb bevételt eredményezhet a tároló telepítője számára, egyúttal az intraday árampiaci árakat kisimító, kiszámíthatóbbá tevő hatása is van, hiszen a magasabb árazású időszakokban növelve a kínálatot lefelé nyomja az árakat.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés