Előfizetői tartalom

A klímaválság a születésszámot is visszaveti

Az éghajlatváltozással járó felmelegedés negatív hatással lehet a születések számára a 21. században Európában – állapítja meg egy magyar tanulmány, amely szerint hónapokkal az extrém meleg – főleg, a párás meleg – napok után csökken a születési ráta. A kutatás nemcsak azért fontos, mert Európa kétszer gyorsabban melegszik, mint a világ többi része, hanem mert az öreg kontinens már az átlagéletkort tekintve is a legöregebb földrésznek számít, mivel Európában rendkívüli módon visszaesett a gyermekvállalási hajlandóság.

Az extrém meleg napoknak való kitettség enyhén csökkenti a születési rátát öt-nyolc hónappal később, míg kilenc-tíz hónappal a forró hőmérsékletnek való kitettség után sokkal erősebb negatív hatások figyelhetők meg.

Az ezt követő néhány hónapban részleges helyreállás mutatható ki; a születési ráta enyhén emelkedik. Többek között erre a megállapításra jutott Hajdu Tamás, a Közgazdaság-tudományi Intézet (KTI) tudományos főmunkatársa 32 európai ország csaknem 244 millió élveszületésre vonatkozó adatait elemezve.

A KTI Műhelytanulmányok sorozatában megjelent tanulmány az első, amely az éghajlatváltozással járó felmelegedés és a születési ráta közötti kapcsolatot vizsgálta Európában, 1969 és 2021 között. Ennek az 53 évnek az eredményei azt is megmutatták, hogy a magas páratartalmú forró napok hatása erősebb, mint az alacsony páratartalmú forró napoké. Emellett a hőhullámos napok hatása nagyobb mértékű, mint az olyan forró napoké, amelyeket közvetlenül nem előznek meg más magas hőmérsékletű napok.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés