Előfizetői tartalom

Igazi punkként robbant be az új elnök az államcsődök világbajnokánál, de aztán rájött, hogy csak vért, verítéket és könnyeket ígérhet

Hatalmas fába vágta a láncfűrészét Javier Milei, aki az argentin elnökválasztás előtt többek között a jegybank megszüntetését és a dollár bevezetését ígérte hivatalos fizetőeszközként. Aztán talán ő is meglepődött, hogy megválasztották az emberek, így a hétvégi beiktatásán már radikális sokkterápiáról és fájdalmas gazdasági időszakról beszélt, ami majd meghozhatja a gyümölcsét. De mire lehet képes egy libertariánus anarchokapitalista, miközben az ország majdnem fele szegénységben él, az irányadó kamat pedig 133 százalék?

Ha egyetlen országot kellene megjelölnünk, melynek neve szorosan összekapcsolódik a gazdasági nehézségekkel és az államcsődökkel, akkor valószínűleg sokan Argentinára szavaznának, melyet nem túlzás az államcsődök világbajnokának nevezni. Az ország évtizedek óta egyik válságból a másikba tántorog, jelenleg sincs ez másként, hiszen az infláció átlépte a 150 százalékot, a jegybank irányadó kamata pedig 133 százalékon áll. Ép ésszel szinte felfoghatatlan, hogyan tud még működni a gazdaság ilyen körülmények között. A legutóbbi elnökválasztáson győztes Javier Mileit a hétvégén iktatták be, a különc politikus radikális sokkterápiával rángatná ki az országot a gödörből.

Évtizedes ősbűnök fogságában Argentína

Általában egy friss elnök beiktatása kapcsán nem érdemes részletesen az ország történelmével foglalkozni, hiszen a jövő, a program a lényeg. Argentína esetében viszont muszáj kitérni röviden az elmúlt száz év gazdaságpolitikájára, hogy megértsük, miért van régóta hatalmas bajban az ország, mely egyik államcsődből a másikba tántorog.

A huszadik század elején Argentína a világ ötödik legnagyobb gazdasága volt, melyet akkor sokan az Egyesült Államok potenciális jövőbeli riválisának tartottak. Az ötvenes években az argentin egy főre jutó GDP még a duplája volt a spanyolnak és háromszorosa a japánnak. Ma már egészen másként beszélünk Argentínáról, mely összesen kilencszer jelentett csődöt, ebből csak a huszonegyedik században már háromszor – olvasható a Monetáris és Pénzügyi Intézmények Fóruma (OMFIF) nevű think-tank elemzésében.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés