Előfizetői tartalom

Bajban Európa legnagyobb gazdasága? Egyre több a munkanélküli

Október után novemberben is nőt a németországi munkanélküliség mértéke, amely a harmadik negyedév mindegyik hónapjában a gazdasági gondok ellenére még stagnálást mutatott. A legújabb adat azt jelzi, hogy végérvényesen véget ért az az időszak, amikor érdemben nem lehetett érezni a munkaerőpiacon, hogy a gazdaság mintegy egy éve recesszió közeli állapotba került. A legtöbb cég a gazdasági gondok ellenére eddig ugyanis a meglévő munkaerőállományának megtartására törekedett a strukturális munkaerőhiány miatt. A válság elhúzódása azonban már a munkaerőfelhalmozás ellen hat, így most már egyre több cég kényszerül elbocsátásokra. Különösen a lakóingatlan-beruházások jelentős visszaesésével küzdő építőiparban súlyos a helyzet, ahol a cégek következő három hónapra vonatkozó foglalkoztatási tervet tükröző Ifo-barométer 2010 óta nem látott szintre csökkent.

A munkanélküliek aránya novemberben 5,9%-ra nőtt Németországban az októberi 5,8%-ról – közölte a Szövetségi Munkaügyi Hivatal. Ilyen magas 2021 májusa óta nem volt az állástalanok aránya. A szezonálisan kiigazított adatok szerint a szeptemberi 31 ezer után novemberben 22 ezer fővel nőtt a munkanélküliek száma. Így novemberben az állásnélküliek száma valamivel meghaladta 2,7 milliót.

A novemberi állástalansági mutató azt jelzi az októberi adat után (amikor szintén 0,1 százalékponttal emelkedett a ráta), hogy

végérvényesen véget ért az az időszak, amikor a munkaerőpiacon még érdemben nem volt érezhető a német gazdaság gyengélkedése.

A harmadik negyedévben ugyanis még végig stagnált a munkával nem rendelkezők aránya, miközben a gazdasági gondok már 2022 utolsó negyedében érződtek, amikor a német GDP 0,4%-kal csökkent az előző három hónaphoz képest. Majd az idei első negyedévben stagnált, a másodikban minimális mértékben, 0,1%-kal nőtt, a harmadik negyedévben pedig ugyanekkora mértékben esett vissza a GDP.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés