Előfizetői tartalom

Egyre több a Covidos Magyarországon, Jakab Ferenc szerint ebből nagy baj lehet

Nagyon nagy probléma, hogy miközben hétről hétre jelentős mértékben emelkedik a felsőlégúti megbetegedésekben és különösen a Covid-19-ben szenvedők száma, az emberek nem védekeznek ezekkel a fertőzésekkel szemben – nyilatkozta a Portfoliónak Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium igazgatója. A professzor hangsúlyozta: minél több a beteg, annál nagyobb lehet az esély rá, hogy a jelenlegi, enyhe tüneteket okozó omikron helyét ismét egy, a korábbi vírusvariánsokhoz hasonlóan súlyosabb megbetegedéseket okozó változat veheti át. Ha az ugyanolyan sebességgel terjed, mint most az omikron, akkor bajban leszünk.

Egyre több a beteg

Egyre többen fordulnak orvoshoz influenzaszerű megbetegedésekkel. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai szerint arányuk már a 46. héten átlépte a járványküszöböt, ami 100 ezer lakosra 200 fő. Ez azóta is folyamatosan emelkedik, és az egy héttel korábbi csaknem 299 fővel szemben a múlt héten már több mint 320 volt. Ezzel párhuzamosan többen fordultak orvoshoz akut légúti tünetekkel: a 100 ezer lakosra jutó számuk a 48. héten 2577,5 volt, a 49. héten pedig már 2710,3.

December 4. és 10. között az országban több mint 31 ezren keresték fel az orvosukat influenzaszerű és 262.600-an akut légúti fertőzéses tünetekkel.

A többség valószínűleg koronavírusos volt, a megvizsgált mintáknak legalábbis mindössze a 3,2%-ában mutattak ki influenzavírust, míg a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 41% volt.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés