Előfizetői tartalom

Ilyen az, amikor egy csettintéssel javít a költségvetésen a kormány

A várakozásunknak megfelelően valóban az MVM egyszeri befizetése mentette meg attól a költségvetést, hogy novemberben is csúfos számokat produkáljon. A Pénzügyminisztérium által csütörtökön közzétett adatok másfelől viszont azt üzenik: a makrogazdasági pályában bekövetkező pozitív fordulat szép lassan kezd lecsapódni az államkasszában is, az áfabevételi folyamatok mintha a normalizálódás jeleit mutatnák. Novemberben a nyugdíjkiegészítés és a kórházak adósságkonszolidációja miatt volt nagyobb a mínusz a szokásosnál és ha elhisszük, hogy ezek átmeneti tételek, akkor akár javuló trendekről is beszélhetünk.

Az már a két héttel ezelőtt megjelent előzetes államháztartási adatokból tudtuk, hogy nagyon kilyukadt novemberben a költségvetés, de lehetett volna rosszabb is. Most pedig bebizonyosodott a minisztérium részletes adatközlése alapján, hogy valóban az MVM november végi rendkívüli befizetése mentette meg a költségvetés egyenlegét. Legalábbis attól, hogy a valaha volt második...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés