Előfizetői tartalom

Visszatér az alacsony infláció és a magas növekedés Magyarországon? A közgazdászok szerint ne vegyük olyan biztosra

Portfolio
A várakozások szerint jövőre sokkal jobb lesz a gazdasági helyzet Magyarországon, de a jövőt sok bizonytalanság és kockázat övezi: arra voltunk kíváncsiak, melyek a legfőbb kockázatok, makroelemzőket kérdeztünk erről. A közgazdászok azonban figyelmeztetnek, hogy az infláció magas szinten ragadásának nagy a veszélye, akárcsak annak, hogy a reálgazdasági teljesítmény is csalódást okoz jövőre. Emellett kívülről is érhetik sokkok a magyar gazdaságot.

Mozgalmas év van mögöttünk, 2023-ban számos esemény történt a globális és hazai gazdaságban. Az infláció csökkenésnek indult idehaza és külföldön is, a jegybankok erre válaszul kamatcsökkentésekbe kezdtek. A növekedés Európában az infláció elleni harc áldozatává vált, Magyarországon volt az egyik legrosszabb a gazdasági helyzet a kontinensen. Az európai gazdaság év végére sem állt talpra, miközben az infláció még mindig a jegybanki cél felett jár, az Egyesült Államokban pedig még a gazdaság lassulása is kérdéses, mint ahogy az is, hogy a vártnál magasabb amerikai növekedés milyen hatással lesz az inflációra.

Ilyen gazdasági képünk van az idei évről. De mik a pozitív és negatív kockázatok? – erről kérdeztük az elemzőket. A pozitív kockázatokról itt írtunk, de mi az ami a rossz irányba siklathatja ki a gazdaságot? Az elemzők által legfontosabbnak vélt negatív kockázatokat ismertetjük ebben a cikkben. Akik válaszoltak:

  • Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője;
  • Becsey Zsolt; az UniCredit Bank vezető közgazdásza;
  • Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője;
  • Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Magasan ragadhat a hazai infláció

A magasan ragadó magyar infláció veszélyére figyelmeztet Trippon Mariann. „A jövő évi inflációs pályát komoly bizonytalanságok övezik, felfelé mutató kockázatot jelent a kereslet élénkülése, a feszes munkaerőpiac, az esetlegesen gyengébb forintárfolyam, és nem zárhatunk ki külső sokkokat sem (például energiaárak oldaláról)” – írta válaszában. A vártnál magasabb infláció esetén az MNB is kevesebb kamatvágást hajthat végre.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés