Előfizetői tartalom

Elfeledett himnuszviták: legyőzheti a népakarat a bürokráciát?

Anglia és Skócia közös országot és közös zászlót is alkot, a himnuszban pedig osztoznak. Ennek azonban nemcsak a skótok egy része nem örül, hanem angolok is támogatnák, ha nemzeti himnuszuk nem a királyhimnusz lenne, hanem egy hazafias dal. Míg az angoloknál többnyire a “Jerusalem” a favorit a nem hivatalos himnuszok között, addig Skóciában egymást váltogatták a népszerűbbnél népszerűbb nacionalista dalok, melyek közül egy ideje már a “Flower of Scotland”, vagyis a “Skócia virága” emelkedik ki.

God Save The King! God Save The King?

Az 1707. május 1-én hatályba lépett egyesülési szerződés (Treaty of Union) által az 1603 óta perszonáluniót alkotó Angol Királyság és Skót Királyság összeolvadt, létrehozva Nagy-Britannia Egyesült Királyságát (United Kingdom of Great Britain). 1707-ben egységesítették a Union Jacknak is nevezett brit lobogót – 1606 óta kétféle változat volt használatban, Skóciában a fehér, a Szent András-kereszt szerepelt felül –, majd 1745-ben megszületett a “God Save The King” (Isten óvja a királyt), amely a II. György uralta monarchia himnuszává vált, és az Egyesült Királyság részeként nemcsak Skóciának, de Angliának sincs külön, hivatalos himnusza. 

Az angolok a “God Save The King”-et használják többnyire akkor is, amikor Anglia sporteseményeken önállóan képviselteti magát. 2006-ban a BBC megrendelt egy közvélemény-kutatást, amelyben azt kérdezték az angoloktól, hogy szerintük Anglia nemzeti himnusza a “God Save The Queen” vagy a “Land of Hope and Glory” legyen, és az emberek 55%-a a “Land of Hope and Glory”-t választotta.

Még ebben az évben Daniel Kawczynski, Shrewsbury és Atcham konzervatív képviselők azt javasolták, hogy a “Jerusalem” (Jeruzsálem) legyen Anglia nemzeti himnusza, majd 2007-ben Greg Mulholland liberális demokrata képviselő is felvetette, hogy Angliának legyen saját nemzeti himnusza.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés