Előfizetői tartalom

Legalizálnák a feketén dolgozó bevándorlókat – Felemás lett a munkaerőhiány csökkentését célzó francia törvény

Franciaországban mintegy 700 ezer EU-n kívüli országból érkezett bevándorló dolgozik feketén. Számukra egyéves megújítható munkavállalási engedély megszerzésének lehetőségét biztosítja a napokban hosszú viták után elfogadott új bevándorlási törvény. Elvileg a gazdaságot sújtó jelentős munkaerőhiány mérséklését célozza az intézkedés, azonban a tervezett – automatikusan kibocsátható – megoldás helyett a törvény végül a prefektusok mérlegelési jogkörébe utalja ezeknek a speciális munkavállalási engedélyek kiadását, amelyek száma évente várhatóan legfeljebb csak 10 ezer lesz. A felemás megoldás oka, hogy a törvény elfogadásához a centrista kormányzatnak szüksége volt a bevándorlási kérdésekben szigorúbb irányvonalat követő jobboldali republikánusok támogatására is.

Hosszú viták után a múlt héten elfogadta az új bevándorlási törvényt a francia parlament mindkét háza. Miután Emmanuel Macron államfő centrista kormánya sem a szenátusban, sem a nemzetgyűlésben nem rendelkezik többséggel, így a törvény elfogadásához szükség volt a jobboldali republikánusok támogatására is. Emiatt a jogszabály egyfajta kompromisszumos megoldásként két legyet kívánt ütni egy csapásra: egyrészt lehetőséget nyújt a papír nélkül (sans-papiers), vagyis hivatalos munkaszerződés és bejelentés nélkül dolgozó EU-n kívüli országokból érkezett bevándorlók helyzetének legalizálására a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban, másrészt jelentősen szigorítja a bevándorlók számára folyósított szociális juttatásokkal kapcsolatos szabályokat.

A törvénnyel lényegében Macron azt kívánta demonstrálni a jelenlegi francia politikai széljárásban, hogy képes kemény intézkedéseket hozni a bevándorlással kapcsolatban, de ugyanakkor nyitva is tartja Franciaországot a külföldi munkavállalók előtt, akik enyhíthetik az ország gazdaságát sújtó jelentős munkaerőhiányt.

Nem lesz automatikus az engedélyek kiadása

A jogszabály értelmében a feketén foglalkoztatott bevándorlók a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban egyéves megújítható tartózkodási, illetve munkavállalási engedélyt szerezhetnek bizonyos feltételek mellett.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés