Előfizetői tartalom

Minden magyar összeráncolhajta a homlokát januárban - Hogyan jutottunk idáig?

Kevés olyan termék van a köztudatban, aminek a létezése tulajdonképpen mindenkinek a hétköznapi életére komoly hatással van: például vélhetően nem fog egy alföldi étteremtulajdonosnak vagy egy budapesti fodrásznak fájni a feje attól, hogy már megint bezuhant a bitcoin árfolyama, de egy Vas vármegyei matematika tanárt vagy egy banki vezetőt is vélhetően jobb napjain hidegen hagyja a Netflix részvényárfolyama. Viszont heves arcrándulásokat és szemöldök-felhúzásokat okozhat mind a négy személynél az, ha a benzinkutak nagy totemoszlopain az előző hetinél tizen-huszon forintokkal magasabb árat látnak – márpedig idén erre több alkalommal is sor kerülhetett. De mégis mi alakította idén az üzemanyagárakat, milyen furcsaságok történtek, és miért leszünk januártól egészen új helyzetben?

Ha nem folyamatában, hanem mintegy „pontszerűen” hasonlítjuk össze a jelenlegi hazai üzemanyagárakat az egy évvel ezelőtt látottaknál, akkor tulajdonképpen nincs itt semmi kellemetlen, hiszen

mind a benzin, mind a gázolaj esetében jelentős árcsökkenés zajlott le egy év alatt.

Azonban az ide vezető út mondhatni rendkívül göröngyös volt, egészen drasztikus változásokat figyelhettünk meg a politikai töltettel erősen átitatott olajtermékeknél: a következőkben összefoglaljuk, hogy milyen tényezők álltak a kilengések mögött!

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés