Előfizetői tartalom

Rakétaként lőtt ki, majd lufiként eresztett le a magyar infláció (TOP 10 sztori - 3.)

Felemás éven vagyunk túl, de az biztos, hogy 2023 egyik nagy sztorija az infláció volt a gazdaságban. Az év elején még több mint negyedszázados csúcsot láttunk az áremelkedésben, majd az ősz már arról a bravúrról szólt, hogy sikerült 10 százalék alá szorítani az inflációt. Ez persze még mindig lényegesen magasabb a korábbi éveknél.

1996 óta nem látott csúcs a drágulásban

2023 januárjában 25,7 százalékra emelkedett az infláció Magyarországon, ami 1996 óta nem látott értéket jelentett. Akkor a rekordmagas áremelkedés azt jelentette, hogy a háztartási energia több mint 50 százalékkal drágult, míg az élelmiszerek 44 százalékkal kerültek többe, mint egy évvel korábban.

De az év elején voltak olyan élelmiszerek is, melyek ára nagyjából 80 százalékkal emelkedett egy év alatt, ilyen volt a kenyér, a tojás vagy a tejtermékek. Ezek voltak azok, melyekre nem vonatkozott a hatósági ár.

A januári csúcs után eleinte lassú csökkenés jött az inflációban, egészen júniusig még 20 százalék felett volt az éves áremelkedési ütem. Onnan kezdett felgyorsulni a dezinflációs folyamat, melynek alapvetően két oka volt:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés