Előfizetői tartalom

Itt az öt legnagyobb kockázat, melyektől Magyarország is retteghet 2024-ben

Öt olyan kockázat van, mely érintheti a kelet-közép-európai országokat 2024-ben – összegezték a Standard & Poor’s (S&P) hitelminősítő szakemberei. Ezek egy része erősebb, másik része mérsékeltebb lehet Magyarország esetében, előbbi körbe sorolható például az uniós források felhasználása körüli bizonytalanság, a költségvetés törékeny helyzete vagy a magasan ragadó infláció veszélye.

Az év végéhez közeledve az S&P is elkészítette friss előrejelzéseit az egyes régiókat illetően, illetve kicsit előretekintve külön foglalkozott a lehetséges 2024-es kockázatokkal. A kelet-közép-európai régióba összesen 11 országot sorolt a hitelminősítő, melyek közül Magyarországon jövőre 2,6 százalékos GDP-növekedést valószínűsítenek, aminél csak a román, a bolgár és a lengyel előrejelzésük magasabb. Az éves átlagos infláció 4,8 százalék lehet nálunk jövőre, aminél szintén három magasabb van a régióban, a lengyel, a román és a szlovák. Ugyanezek az országok véthetik el a 3 százalékos költségvetési hiánycélt 2024-ben.

A cég öt fő kockázatot azonosított, melyek akár negatív meglepetést is okozhatnak az alapforgatókönyvhöz képest:

1. Az eurózóna gazdaságának való kitettség

A 2023-as stagnálás után az S&P szakemberei jövőre közel 3 százalékos GDP-növekedést várnak a régiótól, amit a fogyasztás és a beruházások fűthetnek elsősorban. Az export ugyanakkor visszafoghatja a növekedést, mivel a legfontosabb kereskedelmi partnernek számító eurózóna-országok gazdasági aktivitása visszafogott lehet. A valutaövezet gazdasága mindössze 0,8 százalékkal növekedhet, vagyis

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés