Előfizetői tartalom

Évente több tízezer külföldi dolgozó érkezhet Magyarországra

A vendégmunkások foglalkoztatását szabályozó új idegenrendészeti törvény szigorú lett, de a gyakorlat dönti majd el, hogy mennyire. A Portfolio által megkérdezett munkavállalói és munkaadói szervezetek abban mind egyetértettek, hogy a következő években elkerülhetetlen a külföldi munkaerő egyre intenzívebb alkalmazása, mert folyamatosan csökken a hazai munkaképes lakosság. Évi akár 30-40 ezer dolgozó pótlására is szükség lehet.

Nehezen integrálható a munkaerő-tartalék

„Ideje volt módosítani az idegenrendészeti törvényen, mert 16 éve íródott, és meghaladta az idő. Nem rossz a mostani törvény, de elég sok újdonságot hoz, ami szigorításként értelmezhető” – mondta a Portfolio megkeresésére Maier Dávid, a Terendo ügyvezetője. Az ázsiai munkavállalók közvetítésével foglalkozó cég vezetője elmondta: magyar munkavállalók magyarországi közvetítésével egy idő után leálltak, mert rendkívül nehéz idehaza munkaerőt találni a tartósan munkanélküliek között.

„2-300 emberből egy általános közvetítés során szakképesítés nélküli munkára jó, ha 2-3 ember beválik. Márpedig egy olyan feldolgozóipari cégnél, amelynek két hónapon belül 50 új munkavállalóra lenne szüksége, ez nem egy tervezhető, járható út az óriási fluktuáció miatt. Főleg Északkelet- és Kelet-Magyarországon vándorol a munkaerő egy része, és sokan pár napot dolgoznak csak, aztán tovább állnak, vagy egy ideig nem dolgoznak” – magyarázta a hazai munkaerő-tartalékkal kapcsolatos gondokat Maier Dávid.

A jelenséggel kapcsolatban Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke elmondta: ez a tendencia már évek óta tart, és ehhez jön hozzá még az elvándorlás is. „A pár százezer fős munkaerő-tartalék nagyon nehezen integrálható a munkaerőpiacra, komoly kormányzati programmal, nagy költséggel hosszú idő alatt lehetne felzárkóztatni őket.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés