Előfizetői tartalom

Napelemesek, figyelem! – Bejelentették a fontos elszámolási szabályokat

Fontos szabályok léptek hatályba 2024. január elsején a háztartási méretű kiserőművek elszámolásánál, mert a két ünnep közt megjelent kormányrendelet tisztázta az összes részletszabályt, így egyfajta korszakhatárt is kijelölt a szaldó és a bruttó elszámolási rendszer között; az újonnan bevezetett havi szaldó körüli félreértéseket pedig egy friss energiaügyi minisztériumi közlemény oszlatta el. Mindezek alapján az alábbiakban bemutatjuk, hogy milyen változásokról döntött a kormány, és így kire pontosan milyen szabályok vonatkoznak. Jó hír, hogy a korábbi kormányzati szándékkal összhangban a Portfolio információi szerint a helyreállítási programból finanszírozott lakossági napelemes pályázat több tízezer nyertese is az éves szaldó elszámolásba kerülhet a belengetett bruttó elszámolás helyett abban az esetben, ha 2025 végéig üzembe helyezi a rendszerét.

Eddig kevés figyelmet kapott, de nagyon fontos kormányrendelet jelent meg december 29-én este, és egy január 5-i minisztériumi tisztázó válasszal együtt ezek megerősítik azt a főszabályt, hogy az, aki 2023. szeptember 7-én éjfélig bejelentette háztartási méretű napelem telepítési szándékát az elosztótársaság felé, ő még az éves szaldó elszámolási rendszerbe kerül...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés