Előfizetői tartalom

A bölcsődei dolgozóknál még nagyobb a káosz, mint a tanároknál

A kormányzati bejelentés szerint az új bérstruktúra az óvodai pedagógusokra és a gyermekvédelemben dolgozó pedagógusokra is vonatkozik, az ő fizetéseik is emelkednek majd. A bölcsődei dolgozók ugyanakkor nem a közoktatási, hanem a szociális szférához tartoznak. Nagyjából 12 ezren dolgoznak ezen a területen, közülük 2 ezren diplomások, utóbbiakat érinti majd a pedagógus béremelés.

Kétezer diplomás bölcsődei dolgozó, illetve a diplomás óvónők részesei lesznek a pedagógus bérrendezésnek, de a többi, diploma nélküli dolgozó átfogó béremelkedési feltételeiről még nincs hír a bérminimum tavaly decemberi emelésén túl. Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta megkeresésünkre, hogy egyelőre a bölcsődei munkáltatók kivárnak, hogy mi fog történni a tanárok béremelése kapcsán.

„Jelenleg bonyolult - munkaköri szintű - szabályozás mellett, négyféle bértáblát kell alkalmazni a bölcsődei dolgozók bérmeghatározásánál. Ezt jó lenne egyszerűbbé tenni, egy önálló bölcsődei bértáblára lenne szükség” – hangsúlyozta Szűcs Viktória. Ez egyrészt a nem szakmai munkakörökben dolgozók bérfelzárkózását segítené, másrészt a szakmai munkakörökben további bérkiegyenlítést biztosíthatna, amit évente az inflációt követő módon lehetne emelni. Jelenleg komoly feszültséget okoz a munkahelyeken, hogy a diplomás szakdolgozók a pedagógus életpálya alá tartoznak, a többi szakdolgozó a garantált bérminimum szintjén rögzített alapbért kap. Ráadásul a pótlékok meghatározása is kifejezetten bonyolult.

  • A tanárbéremelési koncepcióban foglaltak még nem jelentek meg jogszabályban. Ami ismert, hogy a pedagógus alapbér kiegészül bölcsődei pótlékkal, és a diplomás kezdők bruttó bére így 634 400 forint lesz.
  • A bölcsődei kisgyermeknevelőkre diploma nélkül viszont a közalkalmazotti törvény vonatkozik. Ez utóbbi szerint a pályán eltöltött évekre tekintettel, felsőfokú szakképesítéssel 2024-től bruttó 424 és 607 ezer forint között mozoghat a fizetésük.
  • Dajkaként az iskolai végzettség és a pályán töltött évek függvényében jelenleg bruttó 328-550 ezer forint között lehet keresni.
  • Az adminisztratív és az élelmezés területén dolgozók középfokú végzettséggel pályakezdőként bruttó 359 ezer, diplomával bruttó 406 ezer, nyugdíj előtt középfokú végzettséggel 401 ezer, diplomával 516 ezer forintot keresnek.

Ezek a számok a 2024-re számolt bérek, amelyek alapja a tavaly decembertől megemelt bérminimum. Nincs hír egyelőre arról, hogy ezen a területen, a nem diplomások, és főként a nem szakmai munkakörök esetében hogyan változtatna a kormány. Eddig a diplomás bölcsődei dolgozók bruttó 100 ezer forinttal többet kerestek a diplomás óvodai dolgozóknál, emiatt a bölcsődéknek munkaerő elszívó hatása volt az óvodákkal szemben” – számolt be Szűcs Viktória.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés