Előfizetői tartalom

Bezárási hullám után állnak talpra az éttermek: jön az olcsó külföldi munkaerő a szektorba

A bezárási hullámot követően az energiakrízis egyértelműen enyhült, az inflációs szorítás csökkent, de a kereslet még nem az igazi a vendéglátóhelyeken, miután a lakosság reáljövedelme tavaly nagyot esett. Az emelkedő költségek fedezése miatt idén kétszámjegyű áremelésre lenne szükség, de ezt a piaci szereplők többsége nem igazán meri meglépni.

A tavalyi év első 11 hónapjában 3%-kal csökkent a vendéglátóhelyek forgalma a KSH friss adatai szerint, ezzel borítékolható, hogy a tavalyi év az éttermeknek is visszaesést hozott. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke arról beszélt, hogy

a tavalyi első félévi bezárási hullám után az idei évnek már bizakodóbban vágnak neki a vendéglátósok.

„2023 első hat hónapjában 1000 üzlet zárt be. Ez naponta 5 vendéglátóegység megszűnését jelentette. A Covid-sokk után sok tulajdonos már nem bírta az energiaárak elszállásával és az inflációval, illetve kereslet visszaesésével járó piaci vihart” – mondta Kovács László. Kiemelte: azóta viszont normalizálódott a helyzet, a talpon maradt éttermeknek összességében nem volt rossz az elmúlt időszak.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés