Előfizetői tartalom

Egészen új képességek kellenek a munkaerőpiacon

Németországban a cégek közel 50 százalékkal több mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos állást hirdettek meg tavaly, mint öt évvel ezelőtt – derült ki egy álláshirdetéseket elemző felmérésből. A kutatás azonban arra is rámutatott, hogy a konkrét szaktudáson kívüli soft skilleket (mint például a kreativitás, kommunikációs készség) megkövetelő álláshirdetések aránya is nagyon megugrott, közel megháromszorozódott az elmúlt öt évben. Ez a felmérés is azt mutatja, hogy a bár az MI-alapú eszközök egyre jobban terjednek a munka világában, azok nem fogják feleslegessé tenni az emberi munkaerőt, hanem csak kiegészítik azt.

A mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos készségekben (pl. deep learning, gépi tanulás) jártas szakembereknek szóló németországi álláshirdetések száma 2023-ban 46 százalékkal haladta meg a 2019-es adatot – derül ki a globális álláskeresési platformot működtető, 30 országban jelenlévő Stepstone Group felméréséből, amely a cégcsoport németországi álláshirdetéseit vizsgálta meg 2019 januárja és 2023 októbere között.

A ChatGPT előtt is volt MI-hype

Az, hogy a vállalatok egyre inkább olyan munkavállalókat keresnek, akik ismerik az új technológiákat, például a mesterséges intelligenciát, már egy ideje nyilvánvaló. Már 2021-ben – egy évvel a ChatGPT megjelenése, robbanásszerű elterjedése előtt – is 85 százalékkal több MI-ismerettel rendelkező embert kerestek a cégek Németországban, mint 2019-ben. Az MI-szakemberek iránti kereslet amúgy 2022-ben érte el a csúcsát Európa legnagyobb gazdaságában. Abban az évben 2019-hez képest több mint kétszer annyi olyan hirdetés jelent meg, aminél MI-vel kapcsolatos ismereteket kértek a jelentkezőktől.

Világos, hogy a munkaerő-piaci környezet jelenleg dinamikusabb, mint valaha, és az elkövetkező években olyan munkahelyek jönnek létre, amelyekről még nem is tudunk

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés