Előfizetői tartalom

Itt a magyarázat az abnormális munkanélküliségi adatokra

Az Európában rekordalacsonynak tekinthető munkanélküliség a többi fejlett gazdasághoz viszonyítva még mindig magas, az Egyesült Államokban például sokkal kisebb a ráta. Ennek részben módszertani okai vannak: mélyebbre tekintve a munkaerőpiac helyzete nem annyival kedvezőtlenebb az EU átlagában az USA-hoz mérve, mint ahogy az a munkanélküliségi adatokból látszik. Európában inkább a munkanélküliség területi eloszlásával van baj, egyes országokban valóban magas a munkanélküliek aránya, míg másutt kínzó munkaerőhiánnyal küzdenek. Jó hír, hogy a munkanélküliség várhatóan egyre kevésbé lesz probléma ezekben az országokban, de a kormányok addig is sokat tehetnének a helyzet javításáért – ha a politikai szempontok engednék.

Soha nem volt még olyan alacsony a munkanélküliségi ráta az eurózónában, mint tavaly novemberben: a munkanélküliek aránya az aktív állományhoz képest 6,4% volt novemberben, ami rekord a valutaövezet történetében. A teljes Európai Unióban ennél is alacsonyabb, 5,9% volt a ráta, ez szintén történelmi mélypont: 2023 előtt sosem volt 6% alatt ez a mutató.

A rekordalacsony munkanélküliségnek okkal örülnek Európa-szerte a közgazdászok és a döntéshozók. Különösen azért pozitív meglepetés a csökkenő munkanélküliség, mert az eurózóna gazdasága egy éve stagnál, az Európai Központi Bank szigorú kamatemelése sem okozott – legalábbis eddig – tömeges állásvesztést a kontinensen. Ennek több oka lehet: például a strukturális munkaerőhiány, ami arra készteti a munkaadókat, hogy az átmeneti lassulás ellenére se bocsássák el a munkavállalókat (inkább a termelékenység csökkent, mint a foglalkoztatottság), valamint szerepet játszhat az is, hogy a lassulás főleg a kevésbé munkaerő-intenzív szektorokat érintette.

A rekord alacsony európai munkanélküliségi adatok mellett viszont meg kell említeni, hogy

Amiről választ kaphatsz cikkünkben:

  • Miért magasabb az európai munkanélküliség, mint az amerikai?
  • Mekkora gond van valójában a foglalkoztatottsággal Európában?
  • Mely európai országokban van a legtöbb munkanélküli?
  • Mi az oka a területi egyenlőtlenségnek Európában?
  • Mit lehetne tenni, hogy csökkenjen a munkanélküliek aránya?
  • Milyenek a munkaerőpiaci kilátások?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés