Előfizetői tartalom

Mindenki kamatcsökkentést vár, de az EKB még másra figyel

Kamatvágások sorát várják idén a befektetők az Európai Központi Banktól, de a jegybank legutóbbi ülésén igyekezett oszlatni ezeket a várakozásokat. Nem jártak sikerrel: a piac továbbra is optimista a kamatkilátásokkal kapcsolatban. Lagarde-ék ma újra megpróbálhatják hűteni a kedélyeket, a jegybank ugyanis délután kamatdöntő ülést tart. Az EKB az inflációs kockázatok miatt óvatos a kamatkilátásokkal kapcsolatban, emiatt nem akarja elhamarkodni a lazítást. Ám ha a reálgazdaság nem áll talpra, lehet, hogy a befektetőknek lesz igaza.

Idei első kamatdöntő ülését tartja ma az Európai Központi Bank, amelyre már csak azért is érdemes lesz figyelni, mert a jegybank decemberben alaposan meglepte a hallgatóságot szigorú hangnemével. A jegybank decemberi döntése után Christine Lagarde elnök nem beszélt kamatcsökkentésekről, holott az amerikai jegybank már jelentős kamatvágásokat prognosztizált 2024-re. Az EKB ezzel szemben az inflációs kockázatokat hangsúlyozta a decemberi ülésén.

Ez persze nem akadályozza meg a piacot abban, hogy az első kamatvágás időpontját találgassa, miután további emelésekre már senki nem számít. Az EKB 2022 nyarától kezdődően 450 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatot, a betéti ráta 4%-ra nőtt. Ez a valaha volt leggyorsabb szigorítás a jegybank eddigi története során. Az EKB ősz óta nem emeli a kamatot, decemberben is változatlanul hagyták azt, és a várakozások szerint ma sem fog módosulni az irányadó ráta.

A jegybank a határozott kamatemelésekkel sikeresen megfékezte az inflációt, az áremelkedés éves mértéke a 2022-es 10% feletti csúcsról 2023 decemberében 2,9%-ra mérséklődött, azaz már nincs elérhetetlen távolságban az EKB 2%-os inflációs célja.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Mire számíthatunk az EKB mai ülésén?
  • Hogyan változtak a kilátások a decemberi ülés óta?
  • Mik a legfőbb inflációs kockázatok?
  • Mikor jöhet az első kamatvágás?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés