Előfizetői tartalom

Még nem teljesen elégedettek a pedagógusok a fizetésemeléssel

Felmérést és kisebb online kutatást is indítottak a pedagógus szakszervezetek, hogy felmérjék, a tanárok, óvodapedagógusok mennyire elégedettek a pedagógusok új életpályáról szóló törvény által meghatározott bérbesorolásaikkal, vagyis az év eleji fizetésemelésükkel. A kormány átlagban 32,2 százalékos emelést ígért, de úgy tűnik, hogy azért nagy a szórás az ígért és a megvalósult béremelések között. Komoly bérfeszültség bontakozhat ki a rövidebb és a hosszabb ideje oktatók között, mert összecsúsztak a fizetések, miközben a nyugdíjba vonulás előtt állók nem kaptak béremelést, mert ez benne sem volt a törvényben, vagy a részleteket szabályozó rendeletben.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete online felmérést indított a tanárok körében, hogy a munkáltatójuk január végi értesítései alapján, ki mennyire elégedett az új besorolásával és az ehhez kapcsolódó fizetésemelésével. 1253 válasz érkezett a szakszervezethez. Az alapkérdés úgy hangzott, hogy magasabb illetményt kapott-e a pedagógus, mint a fokozatához tartozó minimum. Ezek alapján a visszajelző pedagógusok 62,9 százaléka úgy válaszolt, hogy a fokozatához tartozó minimumot kapta csak meg. 14,1 százalék a minimumnál többet kapott, de nem annyit, mint amennyire számított, míg 23 százalék elégedett, mert akkora fizetésemelést jeleztek neki, mint, amire számított.

Közben a Pedagógusok Szakszervezete egy felmérést indított el február 1-től, a Forrás Társadalomkutató Intézettel közösen. „Tiszta képet szeretnénk kapni arról, hogy valójában mekkora béremelést kaptak a kollégák, és ezt prezentálni fogjuk a kormány felé. Március 1-én jelennek meg a Központi Statisztikai Hivatal adatai a diplomások átlagbéréről és a 2023-as tanári fizetésekről, ezekkel a számokkal is össze tudjuk majd hasonlítani, vagyis kiderül, hogy mit mutat a statisztika, és mi az általunk mért valóság” – nyilatkozta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a január végi egyeztetés után, a két szakszervezet közös Facebook-videójában.

Január 31-én, délután újra egyeztetett ugyanis több pedagógus szakszervezet Maruzsa Zoltán oktatási ügyekért felelős államtitkárral, és Hajnal Gabriellával, a Klebelsberg Központ elnökével. A találkozón ott volt a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és a Nemzeti Pedagógus Kar is.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés